Det mest gyldige fravær noen sinne!

Tønsberg Venstres ordførerkandidat Suzy Haugan og leder for Tønsberg Venstre Raymond Henriksen.

Tønsberg Venstres ordførerkandidat Suzy Haugan og leder for Tønsberg Venstre Raymond Henriksen. Foto:

Av

Ungdommen handler fordi vi voksne ikke gjør nok, og fremtiden deres er truet.

DEL

LeserbrevFredag 22. mars har skoleungdommer landet rundt planlagt storstilte demonstrasjoner for klimaet. De handler fordi vi voksne ikke gjør nok, og fremtiden deres er truet. Det må langt sterkere virkemidler til om vi skal nå målene i Paris-avtalen om maksimal global temperaturøkning på godt under 2 grader. Og det betyr katastrofale konsekvenser for kloden vår om vi ikke gjør mer. Dette kan ikke barna våre sitte stille og se på!

Etter at svenske Greta Thunberg startet bevegelsen Fridays for future, og selv skulker skolen hver fredag, så har tusenvis av elever over hele verden streiket for klimaet ved store demonstrasjoner. I Belgia samlet demonstrasjonen 30.000 skoleelever. Nå er bevegelsen kommet til Norge, og denne uken har allerede tusenvis av ungdommer fylt Torvalmenningen i Bergen. De fleste steder, som her, går demonstrasjonen av stabelen 22. mars.

Men, selv om dette utvilsomt er politisk arbeid, så får ikke elevene fri. Fri gis bare om man deltar i politisk aktivitet i egenskap av å inneha verv, som det heter. Timene de demonstrerer blir dermed registrert som skulk, og med dagens strenge regler for gyldig fravær, kan det få store konsekvenser for enkelte elever og deres eksamen.

Tønsberg Venstre mener skoleungdommer som deltar i denne viktige markeringen bør få gyldig fravær. Ringerunden NRK har gjort viser at Buskerud og Oslo har bestemt at der er det opp til rektorene på den enkelte skole om de vil registrere fravær eller ikke. Og rektorene anbefales å bruke skjønn i avgjørelsene sine.

Elevorganisasjonen og Skolenes landsforbund går også inn for gyldig fritak. Skolenes landsforbund uttaler at de er stolt av ungdommen som står opp for klimaet, og forbundsleder Anne Finborud sier til NRK at han håper de får med seg tusenvis av elever.

Tønsberg Venstre er også stolte av at våre unge står opp for klimaet ved å delta i den verdensomspennende aksjonen. Vi vil derfor oppfordre videregående skoler og fylkeskommunen til å være rause, og se bort fra sitt reglement i denne saken. Vi vet at klokken tikker for klima, og vi bør støtte de unges kamp for sin fremtid og vår klode!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags