Smarte målere er en del av det grønne skiftet

MILJØVENNLIG: Smarte strømmålere gjør at vårt eget strømforbruk kan bli billigere, samtidig som vi bidrar til et mer samfunnsøkonomisk og robust strømnett, mener Benjamin Myklebust Rød

MILJØVENNLIG: Smarte strømmålere gjør at vårt eget strømforbruk kan bli billigere, samtidig som vi bidrar til et mer samfunnsøkonomisk og robust strømnett, mener Benjamin Myklebust Rød Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mange er negative til smarte strømmålere, og det er kanskje ikke så rart, for ofte blir det framstilt som at den eneste fordelen med smarte målere er at vi slipper å lese av strømmen en gang i måneden.

DEL

LeserbrevHensikten er å lage et strømnett for framtida, der vi både kan vite hva vi skal dimensjonere for og påvirke forbruket i en hensiktsmessig retning, for blant annet å gi rom for elektrifisering av biler, busser og ferger.

For to år siden tok familien min over et hus fra 1970. Sikringsskapet var fra byggeåret, og den enslige damen som bodde der før representerte på mange vis en strømbruk fra den tiden: Oppvask for hånd og parafinfyr. Inn flytter vi, med mikrobølgeovn, vannkoker, elektrisk oppvarming, tørketrommel, oppvaskmaskin, vaskemaskin, og elbil.

LES OGSÅ: Uforståelig at strømkundene må svi

Den utviklingen vi representerer reflekterer langt på vei utviklingen i samfunnet generelt. Vi har flere hjelpemidler på strøm, vi kutter store klimagassutslipp ved å fase ut fossil oppvarming og ved å elektrifisere transporten. Alt dette bidrar til at vi bruker mer elektrisk energi (kWh), men ikke minst til at vi belaster strømnettet mer, altså med høyere effekt (kW).

Nå er jula her, og når Sølvguttene synger jula inn, står ribba i ovnen i de tusen hjem, mor har vært ute og kjøpt de siste julegavene og satt elbilen på lading, ute er det kaldt, og panelovnene står på. Dette er en av effekttoppene som strømnettet vårt må dimensjoneres for, slik at ikke ledninger og transformatorstasjoner overbelastes, og i verste fall gir strømbrudd på selveste julaften.

LES OGSÅ: Dyr julehilsen fra Skagerak Energi

Del av en større investering

Det er nettselskapet ditt som har ansvaret for å levere strøm hjem til deg, til industri og næringsliv. For å holde tritt med utviklingen i strømbruk, befolkningsvekst, vedlikehold, elektrifisering av transport, og mer elektrisk oppvarming, skal Statnett, og Skagerak Nett sammen med andre lokale nettselskap i Norge investere mange titalls milliarder kroner i strømnettet i årene som kommer.

Det ironiske er at mens Google vet både hva du får i julegave, og hva du egentlig ønsker deg, så har nettselskapet, altså de som leverer strøm til deg, til nå ikke visst noen ting om når du bruker strømmen. Det er her de smarte målerne kommer inn.

Nå registreres din strømbruk på timebasis, heller enn månedsbasis. Det betyr at nettselskapet kan vite noe om når kundene bruker mest strøm, og ikke minst at prisen du betaler for strømmen kan variere gjennom døgnet.

LES OGSÅ: Så mye vil det koste å si nei til ny strømmåler – 1000 kunder i Skagerak må punge ut med mye mer enn alle andre

Du er med på en dugnad

Da kan vi som kunder med relativt enkle grep sørge for at vi flytter strømbruken fra tider med høy belastning til tider der nettet er mindre belastet. Varmtvannstanken trenger ikke å komme på umiddelbart etter at du dusjet om morgenen, og elbilen trenger kanskje ikke å lades mens du koker poteter. Og dette kan styres automatisk, slik at du kan påvirke kostnaden ved din strømbruk, og samtidig bidra til en nasjonal dugnad for å lage et mer samfunnsøkonomisk og robust strømnett.

Selv om ingen kan love at det blir enklere eller billigere enn det var før, kan vi likevel kan være ganske sikre på at smarte målere gjør at vi kan bygge et mer rasjonelt, kostnadseffektivt og nyttig strømnett for framtida, og i det grønne skiftet, enn hvis vi ikke gjør noe.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags