Gi Greta Thunberg Nobels fredspris!

FREDLIG AKTIVIST: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg foreslås som mottaker av Nobels Fredspris.

FREDLIG AKTIVIST: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg foreslås som mottaker av Nobels Fredspris. Foto:

Av

Fredsprisen bør gå til henne som representant for «Generasjon rydd opp».

DEL

MeningerModige Greta Thunberg starter sin klima aksjon under den svenske valgkampen i fjor alene. Unge menneske så hennes store mot og flere unge begynte å slutte seg til det som har nå utviklet seg til å bli en verdensomspennende ungdomsbevegelse.

SVs stortingsrepresentanter Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Lars Haltbrekken har nominert Greta Thunberg til Nobels fredspris. Fredsprisen bør gå til henne som representant for «Generasjon rydd opp».

Nobels fredspris er på sin plass som en konflikt forebyggende pris. Dersom vi ikke lykkes. Vil vi få store folkemengder på flukt. Det vil kunne bli væpna konflikter om knappe naturressurser.

Kristian Erling Sommerseth

Kristian Erling Sommerseth Foto:

Ungdommens engasjement og utålmodighet bør minne oss voksne på at vi har forspilt de mulighetene vi har hatt siden Brundtland kommisjonen på slutten av 1980 ga verden beskjed om at vi hadde dårlig tid til å snu utviklingen. Fredsprisen til Greta Thunberg vil først og fremst være en fredspris til kommende generasjoner.

Fredag den 22. mars gikk ungdom over hele verden ut i skolestreik i protest mot at voksne politikerne ikke gjør nok for å stoppe klimaendringer Klimakrisen er vår tids største utfordring og de som gikk til skolestreik på fredag er den generasjonen som må betale prisen for tidligere generasjoners ensidige fokus på økonomisk vekst, på bekostning av kommende generasjoners livsgrunnlag.

SV støtter denne skolestreiken. Når unge mennesker engasjerer seg plikter vi voksne å lytte til dem, og ta dem på største alvor. Å gi ungdom fravær som straff for engasjementet sitt finner vi i SV i høyeste grad urimelig. Engasjement bør verdsettes ikke straffes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags