Ingen snakket om å innlemme eller overta nabokommunen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leder 

Neste søndag våkner folk i Andebu og Stokke til en tilværelse som innbyggere i Sandefjord, og beboerne på Vear er fra samme tidspunkt blitt tønsbergensere. Tanken har de berørte hatt lang tid på å venne seg til. Som ved alle større endringer i samfunnet, ligger det mange og heftige debatter – og mye arbeid bak. Vi har inntrykk av at alle nå er mest opptatt av å se framover, og få de nye strukturene til å virke best mulig. Det er også mest fornuftig.

Mye arbeid gjenstår

I året som kommer skal politikerne i de andre vestfoldkommunene arbeide videre med alt det praktiske, som må på plass, når kommuner slår seg sammen. Nyttårsaften om ett år er Nøtterøy og Tjøme historie som selvstendige kommuner, og nye Færder kommune er et faktum. I 2020 er antall vestfoldkommuner redusert fra 14 til seks. Da er Tønsberg og Re sammenslått. Det samme gjelder Holmestrand, Hof og Sande – og Lardal er blitt en del av Larvik.

Debattene før vedtakene om sammenslåing ble fattet, var sterke og følelsesladede. For selv om kommunen først og fremst er en administrativ konstruksjon, som skal håndtere innbyggernes velferd, har mange også sterke hjemstedsfølelser overfor kommunen sine.

Respekt, samarbeid og inkludering

Tidligere kommunefusjoner har vist at det er mye i uttrykket «Det vil helst gå godt». Den siste kommunesammenslåingen vi hadde i Vestfold var Ramnes og Våle som ble til Re. Fusjonen var en ubetinget suksess, og det er vi temmelig sikker på at sammenslutningen av Re og Tønsberg blir også.

Men: Suksessen betinger at alle parter føler at de får noe igjen, at deres stemmer blir hørt og respektert. Heldigvis har politikerne vært nøye med ikke å bruke ord som overtar eller innlemmer i diskusjonene om kommunesammenslutning. Det har vært mer snakk om respekt, samarbeid og inkludering.

Ta vel imot flyktningene

Vi håper den gode holdningen til det å leve sammen også vil gjelde overfor de flyktningene som har kommet og som kommer til våre kommuner i framtiden. Med redselsscenene fra Aleppo og andre krigssoner på netthinnen, håper vi å unngå avvisning og hatefulle ytringer mot dem som har kommet til Norge og fått lovlig opphold her.

Både for flyktningene og for samfunnet vårt er snarlig integrering det beste. Det er selvfølgelig en utfordring, men den må vi ta.

God jul til alle våre lesere!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags