En god visjon skal si noe om hvem vi er og hvem vi ønsker å være

VISJON: Nå skal Re og Tønsberg skape en ny kommune sammen. Da ønsker vi å utarbeide en visjon og et verdigrunnlag som kan få betydning for den nye kommunen, skriver Trond Wifstad.

VISJON: Nå skal Re og Tønsberg skape en ny kommune sammen. Da ønsker vi å utarbeide en visjon og et verdigrunnlag som kan få betydning for den nye kommunen, skriver Trond Wifstad. Foto:

Av

Jeg er enig i at enkelte visjoner kan fremstå som platte.

DEL

MeningerDa initiativtakerne ville etablere SMART Oppvekst som et satsingsområde i Re kommune, overbeviste de lederne ved å peke på at  SMART ville bidra til å oppfylle kommunens visjon. I dag er SMART Oppvekst en av Re kommunes store stoltheter, og historien er et godt eksempel på at en visjon kan få praktisk betydning – også for en kommune.

Kai Norman Hansen mener at det å utvikle en visjon for nye Tønsberg kommune er sløsing med tid og ressurser. I et leserinnlegg 20. desember, skriver han at vi klarer oss uten plattheter som «Der fremtiden skapes», og ber kommunen heller bruke kreftene på saker som gir mål og mening for folk.

Jeg er enig i at enkelte visjoner kan fremstå som platte. Jeg tror også at en del organisasjoner har vedtatt visjoner som ikke får noen betydning i det daglige. Men jeg vet samtidig at en visjon kan få stor betydning – hvis den er godt forankret og brukes aktivt.

I dag har Tønsberg kommune visjonen «Der fremtiden skapes». Re kommune har visjonen «Ny og varm». Denne visjonen sier litt om at kommunen skal være nytenkende og nyskapende, og at vi ønsker å møte innbyggere og tjenestemottakere med varme og omsorg. Visjonen ble til i forbindelse med sammenslåingen av Våle og Ramnes kommuner i 2002, og som et resultat av en bred og inkluderende prosess blant innbyggere og ansatte. Visjonen lever fremdeles, og 16 år etter at den ble vedtatt, brukes den fortsatt aktivt i beslutningsprosesser og i utviklingen av kommunen.

En god visjon skal peke ut en retning for fremtiden. Den skal identifisere et felles mål å strekke seg mot, og samtidig bidra til å bygge stolthet og identitet. Den skal si noe om hvem vi er og hvem vi ønsker å være, og den skal ligge til grunn for alle viktige beslutninger som blir tatt.

Nå skal Re og Tønsberg skape en ny kommune sammen. Da ønsker vi å utarbeide en visjon og et verdigrunnlag som kan få betydning for den nye kommunen. Vi ønsker å ta utgangspunkt i det innbyggere og ansatte mener er styrkene og suksessfaktorene i dagens to kommuner, og det de mener må være målet og drømmen for den nye kommunen i fremtiden. Derfor legger vi nå opp til en bred prosess, der både barn og unge, ansatte og innbyggere inviteres til å delta, og jeg håper at flest mulig har lyst til å bidra i prosessen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags