Gå til sidens hovedinnhold

Re og Tønsberg: Bedre tjenester med en storkommune?

Artikkelen er over 2 år gammel

Lederen i Tønsbergs Blad 1. desember tar for seg den anstrengte økonomien i kommunene Re og Tønsberg, som vil bli slått sammen med tvang ved hjelp fra Venstre fra 1. januar 2020.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er derfor forståelig at lederen ser med uro på at hvis ikke sammenslåingen gir en fordel for innbyggerne, vil velgerne se liten vits i å fortsette ekteskapet og kreve adskillelse.

Lederens frykt er berettiget. Venstre ville ta fra Re statstilskuddet på 7.8 millioner hvis de ikke slo seg sammen med Tønsberg. Man kan derfor frykte at regjeringen vil kutte statstilskuddet til den nye storkommunen med 7,8 millioner med den begrunnelse at dette bør være en effektiviseringsgevinst ved sammenslåingen, selv om ordførere landet rundt har hevdet at stordriftsfordelen allerede var tatt ut ved interkommunalt samarbeid.

Regjeringens effektivitetskrav på 0,5 prosent kan komme i tillegg, samt krav om å legge ut flere offentlige tjenester på anbud for å få statstilskudd uten at det er bevist at dette gir økonomisk besparelse eller bedre tjenester.

Jeg tror derfor det er lurt å være litt avmålt skeptisk til regjeringens påståtte fordeler med bedre tjenester for innbyggerne  ved denne kommunesammenslåingen.

Kommentarer til denne saken