Korrupsjonskulturen i Tjøme kommune

Av

Etter to års grundig etterforskning av aktører i Tjømeskandalen har Økokrim endelig fattet beslutning om å ta ut tiltale mot en byggesaksleder og arkitekt for grov korrupsjon.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Det var ikke rare greiene når man vet at Færder kommune hittil har avdekket 150 alvorlige saker, og mange av dem uten at den tiltalte arkitekten har hatt befatning med dem. Korrupsjonen i Tjøme kommune har altså vært meget omfattende og langvarig, og i stor utstrekning bedrevet av byggesaksledere som har avgjort sakene på delegasjon, det vil si uten politisk behandling og kontroll.

Med tanke på at delegasjonsreglementet overfører vedtaksmyndighet til administrasjonen, heri inkludert rådmann og kommunalsjef som skal godkjenne ethvert delegasjonsvedtak, er det mer enn merkelig at disse to ikke har vært i fokus for ansvar. Det er to som har den reelle vedtaksmyndighet i delegasjonsaker og dermed det hele og endelige ansvar for at saker blir administrativt godkjent. Hvordan den siktede byggesakslederen kan ha bedrevet korrupsjon uten at kommunalsjefen og rådmannen har registrert og skjønt hva som pågikk, er litt av en gåte.

BAKGRUNN: To personer tiltalt for grov korrupsjon på Tjøme: – Korrupsjon i offentlig sektor er særdeles viktig å bekjempe

Uansett har de ikke gjort jobben sin, uvisst av hvilken grunn, men det fritar dem ikke fra å være ansvarlige for at den tiltalte byggesakslederen kunne bedrive grov korrupsjon. Nå har ingen av de to havnet i klisteret. Den daværende rådmannen er pensjonert og kommunalsjefen overført til en fet stilling i Færder kommune. Utrolig, men sant. Det virker som om granskingen og etterforskningen har vært selektiv i forhold til stillingsnivå og delegert ansvar. Man får inntrykk av at jo høyere opp i stillingshierarkiet du befinner deg jo lettere slipper du unna tjenesteforsømmelser og lovstridig adferd.

BAKGRUNN: Økokrim mener at begge tidligere byggesaksledere på Tjøme har gjort så grove feil i jobben sin at de fortjener straff

Nå er det et objektivt faktum at Tjøme kommune har hatt korrupte tilstander i byggesaks- administrasjonen over lang tid, men ikke alle betente byggesaker har vært delegasjonsaker. En rekke av dem er også blitt behandlet på politisk nivå der de har blitt godkjent og dermed hvitvasket for innslag av korrupte elementer. Kommunepolitikerne på Tjøme har ikke vært så nøye med kvaliteten på saksbehandlingen. De har praktisert en velvillighetskultur preget av faglig uvitenhet og normativ dovenskap. Det skal bli interessant å se hvordan disse politikerne evaluerer sin egen innsats når de 150 sakene, som for tiden står på vent, blir brettet ut i Færder kommunestyre der de nå sitter.

Korrupsjonskulturen i Tjøme kommune omfatter altså ikke bare en arkitekt og byggesaksleder. Det er bare toppen av isfjellet, under dette nivået finner vi sentrale aktører som en kommunalsjef og rådmann som konsekvent har latt korrupsjonen florere. De har vært uansvarlige og unnfallende på det administrative plan, mens politikerne har latt det skure og gå av hensyn til et positivt omdømme hos pengesterke søkere som ønsker seg en prangende fritidsbolig i strandsonen. Om det har gitt noen annen form for utbytte vites ikke, men velvillighetskulturen er uansett i strid med allmennhetens interesser. Politisk sett er den også antidemokratisk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken