Gå til sidens hovedinnhold

For mange foreldre tyr først til mat når de skal belønne barna

Artikkelen er over 3 år gammel

Overvekt og fedme er en helsemessig utfordring i dagens samfunn. Det er lov å tenke alternativt!

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leder i Teie IF fronter lørdag 17. februar salg av sunne kioskvarer på idrettsarrangementer. Så flott! Supert at enkelte idrettsforeninger fokuserer på dette. Vi oppfordrer alle dere andre idrettslag å gjøre det samme!

Erfaringer viser at barn velger sunnere kioskvarer dersom de får det tilbudt og foreninger legger til rette. Det er ofte vi voksne som strever med å tenke alternativt og velge bort kaka eller sjokoladen med smoothie eller wraps.

Synes du det enkelt eller vanskelig å velge sunne alternativer? Stem nederst i saken.

Vanskelige fristelser

Vi som helsesøstre møter mange foreldre som nettopp forteller oss at det er vanskelig å stå imot fristelser som kaker, vafler, sjokolade, pølser og brus i idrettshaller der barna spiller og gjør en innsats. De motiverer barna sine til å være mer fysisk aktive og når de deltar på arrangementer møtes de av fristelser som de jobber med å begrense eller avstå. Det oppleves frustrerende for mange foreldre.

Les også

Pølser og brus blir byttet ut med wraps og smoothie: – Vi har fått god respons

En annen utfordring er at foreldrene mister kontroll av hva barna spiser straks barna får egne lommepenger og handler selv. Har foreldre ikke gjort avtale med barna om matpakke eller hva som tolereres å kjøpe, er nudler, pølser og potetgull enkelt å velge.

De fleste foreldre vil gjerne belønne barna sine for den innsatsen de har gjort for seg eller laget. En klem og en klapp på skuldra er for mange ikke nok. Det er lett å gå innom å kjøpe en sjokolade og brus. Belønning er ofte ensbetydende med noe å spise. Det er noe å tenke over! Så dersom foreldrene går for noe i kiosken, hvorfor ikke la de velge noe som er både godt og sunt?

Les også

Slik får du barna til å teste ny mat

 

Idretten har samfunnsansvar

De som sitter på sidelinjen og heier har også godt av å velge noe sunnere. Overvekt og fedme er en helsemessig utfordring i dagens samfunn. For å begrense denne utviklingen har også idrettsforeningene et viktig samfunnsansvar. De som styrer innkjøp og fyller kiosken med varer er også foreldre. Tilby oppskåret frukt og bær, grove vafler og påsmurte baguetter. Det er like enkelt å stelle i stand som å bake en sjokoladekake fra Toro!

Vi heier på de de idrettsforeningene som er i gang med sunnere kioskvarer og håper flere følger etter. Samtidig minner vi på alle avslutninger og sammenkomster som kommer på vår og sommer.

Det er lov å tenke alternativt!

Les også

– Når jeg ser folk som sliter med helsa fylle opp handlekurven med skrotmat, får jeg lyst til å ta en prat med dem

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.