Ridder Jonassens vindmøller

Heming Olaussen

Heming Olaussen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHøyres 2. kandidat Øyvind Jonassen går sterkt ut mot eiendomsskatt i Tønsberg, i TB 11.6. Det er i og for seg ikke nytt at Høyre er mot eiendomsskatt. Det var de i Re også. Inntil skatten var innført og pengene kom inn, fra 2017. Da ble de også – i praksis – tilhengere av den. Slik SV hadde vært i årevis. De brukte gladelig de 16 millionene skatten innbrakte pr. år, til de samme formålene som oss andre. Ingen alternative budsjetter. De bukket og takket. Slik kunne vi alle – inklusive Høyre – glede oss over en splitter ny ungdomsskole og en splitter ny idrettshall på Revetal. Ungdommen og lærerne kan juble aller høyest. Takket være en fornuftig eiendomsskatt som kostet oss cirka 3.500 kroner i året gjennomsnitt per boligeier. Vel 10 krroner per dag.


Nå er ridder Jonassen på korstog igjen. Mot de samme vindmøllene. Han har registrert at nye Tønsberg sliter med økonomiske utfordringer, og at SV ønsker å bruke samme medisin som var en suksess i Re. Eiendomsskatt. Som 80 % av alle norske kommuner har innført, uansett om de har Høyre- eller FrP-ordførere. SVs alternativ for Tønsberg er imidlertid mye mer nyansert enn den var i Re: Vi foreslår et bånnfradrag på 3 millioner på ligningsverdien før skatt utregnes. Kall det en versjon av Oslo-modellen. Det betyr at det er de med de største og dyreste boligene som må betale, i beste Robin Hood-stil. Folk flest – med en vanlig enebolig eller leilighet – vil slippe skatt i det hele tatt. De med de bredeste skuldrene må bære den største børa, for at ungene våre skal ha gode barnehager og gode skoler, eller de eldre ha nok og god hjelp i hjemmet eller på sjukehjemmet. Noe vi alle ønsker, bare ikke vil betale for. Noen av oss. Eller dem. Særlig Høyre, med sin omsorg for de velstående.
Hva er så Jonassens alternativ? Det er sjølsagt Høyres standardevangelium: Privatisering!


Litt av et signal å sende til de ansatte i Re og Tønsberg på vei inn i en ny kommune, med kun 3 års jobbgaranti: Høyre vil helst sette bort jobbene deres! Dessuten er det en gedigen feilslutning: Hvorfor skulle kommunen spare penger på å privatisere tjenester? Med mindre Høyre og Jonassen forutsetter at de private driver rimeligere? Ved å la være å betale en anstendig lønn? Ved å spare på arbeidsfolks pensjonsrettigheter? Nå har vi sett hvordan dette har utartet i barnehagesektoren. Så galt har det blitt at selv Høyrestatsråd Jan Tore Sanner og Regjeringa mener det går over alle støvleskafter, og strammer inn på regelverket, slik at det ikke skal være mulig med fiktive pengestrømmer og liksom-husleier for å sikre de private eiernes profitt. På initiativ fra SVs stortingsgruppe. Kanskje Jonassen bør ta en prat med partifelle Sanner? Har Jonassen fått med seg at deler av den privatiserte barnehagesektoren er kjøpt opp av internasjonale finansfond, som sluser overskuddet inn i skatteparadiser? Velferdsprofitører kaller vi i SV dem. Disse er det Jonassen viser omsorg for med sine ideer.


Jonassen må gjerne angripe meg og SV for at vi jobber for et Ungdommens Hus på Revetal. Han får ta med SP og AP også. Sannsynligvis enda flere av partiene i Re. Fordi vi mener ungdommen fortjener det. Fordi det er dette ungdommen har uttrykt over mange år er deres pri 1. Høyre, som sjøl har lansert en rekke løfter i TB over hvordan de skal prioritere barn og unge, har nå tenkt å sette seg på tverke av det mest etterlengta tilbudet vi kan skape, et tilbud som primært retter seg mot den uorganiserte ungdommen. De som neppe noen gang har tilhørt Høyres kjernevelgere. Og som neppe kommer til å få glede av Høyreregjeringas milliarder av skattelettekroner. De som er forbeholdt de rikeste. Var det likt seg.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags