Ikke alle har godt av å gå ned i vekt

VEKTTAP: Helsedirektoratet antar at så mange som 1 av 3 av de som får behandling på sykehus, sykehjem eller oppfølging i eget hjem er underernært eller i risiko for å bli det.

VEKTTAP: Helsedirektoratet antar at så mange som 1 av 3 av de som får behandling på sykehus, sykehjem eller oppfølging i eget hjem er underernært eller i risiko for å bli det. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det hjelper ikke med verdens beste kreftbehandling hvis du er for underernært til å tåle den.

DEL

MeningerVed inngangen til det nye året er det mange som ønsker å slanke seg. Mediene deler raust ut tips om hvordan du raskest mulig kan kvitte deg med julekiloene. Men langt fra alle har godt av å gå ned i vekt, eller trenger å bekymre seg for ekstra kalorier. Tvert imot er underernæring et stort problem for tusenvis av nordmenn.

Helsedirektoratet antar at så mange som 1 av 3 av de som får behandling på sykehus, sykehjem eller oppfølging i eget hjem er underernært eller i risiko for å bli det. Enkelte, som syke eldre og kreftpasienter, er særlig utsatt.

Noen dør for tidlig

Mange kreftsyke går ufrivillig ned i vekt allerede før de får diagnosen. En vanlig misforståelse er at vekttap er en naturlig del av sykdommen, og noe vi ikke kan påvirke selv. Andre ser positivt på vektnedgangen og er ikke klar over at det bør unngås når man er i behandling for kreft. Underernæring kan gjøre at pasienter tåler kreftbehandlingen dårligere og at medisinene har mindre effekt.

Vi vet også at noen kreftpasienter dør for tidlig fordi de ikke får i seg nok næring. Det er alvorlig.

Ekstra fløte eller olje i yoghurten

Kreft kan endre spillereglene også på kjøkkenet. I tiden rett før og under behandling for kreft vil mange ha godt av å spise mat som normalt ikke er anbefalt når du er ved god helse. Det kan være mat og drikke med høyt kaloriinnhold, ekstra fløte i sausen eller olje i yoghurten. Dette kan være forvirrende nettopp fordi det bryter med rådene for den generelle befolkningen, men er svært viktig å kjenne til for de det gjelder.

Kreftpasienter som sliter med spising og vekttap trenger hjelp tilpasset deres livssituasjon, fra helsepersonell med kompetanse på området. Det må vi bli bedre på i Norge.

God ernæring er livsviktig

Vi må sikre tilgang til klinisk ernæringsfaglig personell i både spesialist- og kommunehelsetjenesten. Vi trenger økt mat- og ernæringskunnskap hos alle som er tilknyttet helsetjenesten - alt fra fastlegen og omsorgsarbeideren til kjøkkenpersonalet. Vi må gi hver enkelt pasient best mulige forutsetninger for å kunne gjennomføre og tåle sin behandling. I de faglige retningslinjene for kreftbehandlingen er kosthold og ernæring til dels mangelfullt beskrevet, selv ved diagnoser hvor faren for vekttap er særlig stor som lungekreft og kreft i magesekk. Vi trenger en bevisstgjøring om at god ernæring er livsviktig.

Nok og riktig mat er grunnleggende forutsetninger for god og verdig pasientbehandling. Når vi vet at underernæring tar liv, forlenger sykdomsforløp og koster samfunnet store summer hvert år, er det på høy tid at ernæring blir tillagt større vekt i kreftbehandlingen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags