Det haster med å legge en massiv innsats mot antibiotikaresistens

Kreftmentor Tove R. Tangen

Kreftmentor Tove R. Tangen Foto:

Av

Én av fem kreftpasienter er avhengig av antibiotika for å overleve.

DEL

MeningerBakterier som vi i dag kjenner som ufarlige er det på grunn av èn ting – antibiotika. Nå har et stort overforbruk i hele verden gjort at mange bakterier har blitt motstandsdyktige, det vil si resistente, mot antibiotika. Dette er dårlige nyheter for oss alle, men ekstra ille for kreftpasienter.

I Norge har vi verdens beste kreftbehandling. Skal vi fortsatt ha denne posisjonen, må det legges en massiv innsats mot det som antakelig er den aller største helseutfordringen; Antibiotikaresistens. Det haster!! Hvis ikke, vil kreftbehandlingen bli satt 10 år tilbake og dobbelt så mange vil dø.

Årsaken til at antibiotikaresistens er spesielt farlig for kreftpasienter, er at behandling med cellegift, stråling og kirurgi går utover immunforsvaret og kan gjøre pasienten ekstra utsatt for infeksjoner.  Uten antibiotika kan den i utgangspunktet ufarlige infeksjonen bli dødelig.

Helt nye medisiner som erstatter antibiotika må utvikles i fremtiden. Frem til disse medisinene foreligger må alle bidra til å begrense utbredelsen av antibiotikaresistensen.

Legene må begrense bruken og gi antibiotika kun til de som er virkelig syke. Vi som pasienter må bli mer bevisste og ikke spørre legen om antibiotika dersom kroppens eget immunforsvar kan gjøre oss friske. Antibiotika brukes til å behandle infeksjoner, og skal drepe eller hemme vekst av bakterier, og har ingen effekt mot andre mikroorganismer som virus og sopp. Kroppens eget immunforsvar kan i de fleste tilfeller selv bekjempe infeksjoner, også bakterieinfeksjoner.

I hovedsak forskrives antibiotika til luftveisinfeksjoner og alt for mye til barn. Virus er årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser og bihulebetennelser og alle forkjølelser.

Oppfordringen fra kreftkoordinator er at alle må bidra og alle må bruke mindre antibiotika.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags