KrF – roten til alt ondt

IKKE GLEDESDREPER: KrF er nok heller ikke den festbrems og gledesdreper Rolf Anker Eriksen later til å tro. Vi er ikke noe forbuds- og avholdsparti. Det er trolig like stor andel måteholdsfolk i våre rekker som i de fleste andre partiene, skriver Rolf Ekenes.

IKKE GLEDESDREPER: KrF er nok heller ikke den festbrems og gledesdreper Rolf Anker Eriksen later til å tro. Vi er ikke noe forbuds- og avholdsparti. Det er trolig like stor andel måteholdsfolk i våre rekker som i de fleste andre partiene, skriver Rolf Ekenes. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Omtrent slik høres det ut når Rolf Anker Eriksen fra Færder svinger slegga over KrF i TB 30. juli. «KrF er små. Men partiet har stor makt i avgiftspolitikken», forkynner han, og raser over «verdens høyeste avgift» på alkohol og tobakk – som da angivelig KrF står bak. Det fører til svenskehandel og annen elendighet.

LES OGSÅ: Bibelfolket har stor makt i avgiftspolitikken

Fikk Rolf Anker Eriksen det som han ville, skulle avgiftene settes grundig ned så vi kan «leve som europeere», som han uttrykker det. Og jeg som trodde vi var europeere allerede, uansett avgiftsnivå. Slik er det åpenbart ikke. Og videre: Vi må slutte å tro at vi «liksom skal bli bedre mennesker uten stort alkoholkonsum og røyk». Eriksen vet hvordan ting henger sammen: «Konsumet begrenses ikke av verdens høyeste avgifter på drikke og røyk.» Punktum.

Jeg må skuffe Rolf Anker Eriksen med å informere ham om at KrFs innflytelse i alkohol- og ruspolitikken nok er langt mindre enn han tror. Det hadde vært flott å ha så mye makt som han tror vi har, men vi er nok ikke der – i hvert fall ikke ennå. Faktum er at det er betydelig tverrpolitisk enighet om hovedlinjene i norsk alkohol- og avgiftspolitikk. Det innebærer blant annet en restriktiv linje både når det gjelder pris og tilgjengelighet, for å begrense det totale konsumet og redusere skadene. Vinmonopolet som et vesentlig verktøy i dette bildet ligger fast. Så du kan like gjerne hamre løs på f.eks. Ap og Sp, Eriksen. Grensehandelen er utvilsomt en utfordring. Men kutter vi ut alkoholavgiftene, sager vi av greina vi sitter på.

KrF er nok heller ikke den festbrems og gledesdreper han later til å tro. Vi er ikke noe forbuds- og avholdsparti. Det er trolig like stor andel måteholdsfolk i våre rekker som i de fleste andre partiene. Men vi har – i likhet med de partiene som står oss nærmest i sosialpolitikken – sett litt av de enorme kostnadene og skadeomfanget som misbruk av alkohol innebærer for hele vårt samfunn, for arbeidslivet og ikke minst for enkeltpersoner og deres familier. Her skjuler seg et hav av tragedier som aldri kan tallfestes. Det staten tar inn via avgiftspolitikken, er ikke i nærheten av å dekke dette sluket.

Rolf Anker Eriksen og vi alle skal være sjeleglade for at det store politiske flertallet her i landet har vært enige om en stram, restriktiv og sosialt ansvarlig alkoholpolitikk, av hensyn til barn, unge, familier og hele nasjonens helse. Var det ikke slik, hadde vi vært på et langt mer Eriksen-europeisk nivå når det gjelder samfunnsregnskap og skadekostnader. Ethvert menneske har en uendelig verdi, og samfunnet har plikt til å stille opp i solidaritet med dem som sliter med rus. Blant annet derfor bør det definitivt ikke bli billigere å drikke. Det stadig økende forbruket sier noe om at folk får handlet drikkevarene de vil ha likevel.

Så ja, Eriksen, vi blir faktisk «liksom bedre mennesker uten stort alkoholkonsum og røyk». Ikke moralsk; det skal nok mer til. Men fysisk og helsemessig uten tvil; der er medisinere og folkehelseeksperter massivt enige. Er du fortsatt like eitrende uenig, så er svenskegrensa fortsatt helt åpen – i hvert fall den ene veien …

Rolf Ekenes, nestleder Færder KrF

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags