Norge må støtte FNs atomvåpenforbud

Heming Olaussen: SV krever at den norske regjeringen tar atomtrusselen på alvor.

Heming Olaussen: SV krever at den norske regjeringen tar atomtrusselen på alvor. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

26. september var FNs dag for avskaffing av atomvåpen. Tønsberg SV krever at den norske regjeringen slutter seg til forbudet mot atomvåpen som ble vedtatt av 122 av FNs medlemsland i 2017.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Atomvåpen er ikke et militært våpen, men et middel til masseutryddelse. Våpenet er i strid med krigens folkerett fordi det ikke skiller mellom sivile og militære. Vi fikk internasjonale forbud mot andre umenneskelige våpen slik som biologiske og kjemiske våpen og klasebomber og personellminer. Det var i den rød-grønne regjeringas periode 2005-2013, og Norge gikk i spissen. Disse forbudene ble også kjempet fram til protester fra de landene som hadde slike våpen.

To store utfordringer

Atomtrusselen og klimaendringene er de to største utfordringene i vår tid. Og de henger sammen. Atommaktene står for det meste av klimautslippene i verden. Mistenksomhet, opprusting og trusler om gjensidig ødeleggelse må erstattes av samarbeid om reduserte klimagassutslipp. Vi kan ikke bruke pengene på atomvåpen, når vi trenger å sikre verdens folk mot oversvømmelser, tørke og matmangel. De klokeste hodene som i dag arbeider med å utvikle mer ondskapsfulle atomvåpen, trengs for å lage ny teknologi til det grønne skiftet.

Konflikt etter teknisk feil?

En konflikt der bare et par prosent av verdens atomvåpen blir tatt i bruk, vil endre klimaet like dramatisk som klimagassutslippene. En konflikt kan skje som følge av teknisk feil, eller som følge av økt spenning og kortere varslingstider som følge av falske nyheter. Forskerne er enige om at faren for atomkrig i dag er større enn under den kalde krigen.


Vi krever at den norske regjeringen tar atomtrusselen på alvor. Norge blir ikke sikrere under USAs atomparaply. Vi blir sikrere i en verden med nedrustningsavtaler og redusert spenning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken