Hvor lite kan et justismord være?

JUSTISMORD: Biblioteksjef Tone Eli Moseid mener biblioteket opprettholder et samfunnsansvar

JUSTISMORD: Biblioteksjef Tone Eli Moseid mener biblioteket opprettholder et samfunnsansvar Foto:

Av

Et justismord er når du blir urettmessig dømt for en kriminell handling du ikke har begått - stor eller liten, det er et justismord. Det kan skje deg.

DEL

MeningerDette spørsmålet fikk jeg fra en i salen på det første arrangementet vi hadde på biblioteket i serien om Justismord i Norge. De sakene som presenteres og debatteres i denne programserien, er store og tunge, det er saker som dreier seg om grove overgrep og drap, saker som har fått mye medieoppmerksomhet. Noen av sakene står igjen i norsk rettshistorie som oppsiktsvekkende og nesten ufattelige justismord, Fritz Moen-saken er en slik sak. Andre saker er fortsatt åpne, etter at en dømt gjerningsmann har blitt frifunnet og renvasket i ettertid, og noen saker stilles det fremdeles store spørsmålstegn ved. Kanskje får vi aldri det endelige svaret.

Hvorfor er det viktig å sette søkelyset på rettssikkerheten i Norge? Hvorfor er det viktig for oss som vanlige innbyggere, at vi kan føle oss trygge på at politi, påtalemyndigheter og rettsapparat har ressurser nok, og kompetanse nok, til å ikke gjøre feil?

Fordi et justismord handler ikke bare om grove overgrep og drap. Et justismord er når du blir urettmessig dømt for en kriminell handling du ikke har begått - stor eller liten, det er et justismord. Det kan skje deg.

Bibliotek er demokratihus. Derfor setter vi søkelyset på tema som justismord. Programserien Justismord i Norge fortsetter, og nå skal det bli debatt!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags