Der det samles mye mennesker som drikker, vil det forekomme tafsing. Det er skikkelig lite greit

GRØNNE KLØR: Murer og Senterparti-politiker Lise Marie Sommerstad er spaltist i Tønsbergs Blad.

GRØNNE KLØR: Murer og Senterparti-politiker Lise Marie Sommerstad er spaltist i Tønsbergs Blad. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Festivalovergrep er ikke noe nytt. Det er jævlig, men det er ikke noe nytt.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er sommer, det er tidvis, sol, og det er festivaler.  I kjølvannet av festivaler får vi tre typer avisoppslag. «Se hvem vi har møtt på gata» hvor man lager portretter av festivaldeltakere i varierende grad av rus og bakrus, som forteller om hva du MÅ få med deg i Tønsberg. Som om ikke tønsbergensere visste at utepils på brygga er kos.

Slakt og skryt

Så får du konsertanmeldelser og lineupanmeldelser, med tilhørende slakt fra kritikerne, og skryt fra arrangører og kritikere som digger festival.

Til sist får vi det som ligner på presseoppslagene i hadde for noen måneder siden i russetiden. Noen som snakker om rus, ukultur og overgrep, og noen som kommer med kontraen, regnbuer og blomster.

For det er ikke noe å lure på, om et tilfelle av høyst uvelkommen tafsing er et problem, det er det. Og det går ikke an å stikke under en stol at der det samles mye mennesker, som drikker, vil det forekomme uvelkommen tafsing. Det er heller ikke til å stikke under en stol at det er skikkelig lite greit.

Hylekoret bør reagere

Festivalovergrep er ikke noe nytt. Det er jævlig, men det er ikke noe nytt. At det meldes om voldtekt i publikum på en festival, er nytt. Men når svenskene vil ha en rockefestival hvor menn nektes adgang, bør faktisk hylekoret reagere.

Det er ganske enkelt ikke greit å mistenkeliggjøre alle menn på den måten. Og det er ikke det eneste eksempelet på luringer som mener menns tilstedeværelse er et problem. Hvorfor reagerer ingen på treningssentre hvor menn ikke har adgang? Her er det sikker tilbøyeligheter til å argumentere med at mange svømmehaller opererer med egne åpningstider kun for menn, og kun for kvinner.

Skules i dusjen

Seriøst, har du noen gang vært på kvinnesvømming? Det skules i dusjen, det skules i bassenget, ingen sier et ord, det er en vanvittig ubehagelig opplevelse, jeg vil heller ha noen menn til stede som skravler med hverandre og ler.

De fleste menn er ikke overgripere. De fleste kvinner er ikke overgripere. Overgrep begås av en liten gruppe menn, OG kvinner.

 For kvinner som tafser på menn som ikke vil tafses på, er like ille et overgrep, og alle som har jobbet i utelivet kan helt sikkert skrive under på at ikke bare menn begår overgrep, og at menn generelt ikke er overgripere.

Ikke greit

Hvorfor er det ingen som provoseres dypt av en mentalitet som tilsier at menn er noe vi må skånes for?

Det er da vitterlig ikke greit å fremstille halve jordas befolkning som kjønnsdrevne primater, som ikke makter å styre seg? Vet du hva menn som trener er opptatt av?

Å trene.

Og en stor del av dem, å gjøre det uten et større hjerteinfarkt eller åndenød. De gir skikkelig f i hvem som er rundt dem, med mindre det er kompisgjengen. Ta her forbehold om at jeg ser lite tiltalende ut når jeg trener, så svært få i det hele tatt, tar kontakt.

Folk driter i deg

Men det er nok en god huskeregel likevel: Folk driter i deg, de er opptatt med sitt. Vet du hva menn på festival vil? De vil ha det kult med vennene sine, se konsert, drikke øl, og forhåpentligvis orke morgendagen også.

Vet du hva vi burde ta til orde for? Å passe på hverandre. Jeg synes ærlig talt det er et større problem at en voldtekt kan finne sted foran scenen på en festival uten at noen rundt får det med seg, enn at vi slipper til begge kjønn.

Grip inn

Og jeg tror de fleste menn synes seksuell trakassering og overgrep er like grusomt som kvinner. Kanskje bør vi innføre indrejustis? Grip inn, hjelp hverandre! Ingen står vel bare og ser på en slik situasjon? 

Hvis alle bare holder litt øye med omgivelsene sine, og griper inn om de legger merke til at noen trenger hjelp, tror jeg vi kommer langt.

Den begynnende segregeringstrenden vi ser, hvor det er helt sosialt akseptert med arrangementer og tilbud som utestenger menn er helt høl i huet. Synes vi virkelig det er greit å lære småjenter at menn er overgripere? Høres ut som et anstrengt forhold til snille, gode fedre. 

Det holder nå, slutt å ta snarveier, og bruk heller tiden på grensesetting og omtanke for folk  rundt oss. Vi kan godt kreve at festivalene innfører langt strengere vakthold, men seriøst, en ren kvinnefestival er bare ikke greit.

Forventer du at barna dine skal ha et sunt forhold til kroppen sin, om du må skånes for menn når du trener?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken