«Factum est» – «og det skjedde»

SKJEDDE: Bibelens fortelling om Jesu fødsel er ingen fantasifull legende, men virkelig historie, mener Oddvar Kvalsund.

SKJEDDE: Bibelens fortelling om Jesu fødsel er ingen fantasifull legende, men virkelig historie, mener Oddvar Kvalsund. Foto:

Av

Flertallet av Tønsbergs Blads lesere (håper jeg) vil nok en gang lese eller høre fortellingen om det som skjedde i Betlehem for drøyt 2.000 år siden, og som er grunnen til vår julefeiring med kristent fortegn.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Men mange mener at denne fortellingen kan sees på som en vakker legende - og bare det. «Vi er i 2019!» - må vite. Et svakt argument fra dagens «bedrevitere», synes jeg.

Uviljen mot å høre og reflektere over Bibelens fortelling om fødselsunderet, og om alt som fulgte etter, er så utbredt i vårt land at det kjennes tungt å prøve å «slå til lyd» for julens budskap. Jeg prøver likevel. For jeg tror evangelieskriveren, legen Lukas, når han i begynnelsen av sitt evangelium (= gode nyheter) forsikrer sine lesere om at han «har gått nøye gjennom alt sammen (d.e. fortellingen om Jesus) fra begynnelsen av»... "for at du (leser) skal lære å kjenne hvor påliteligede lærdommer (om Jesus) er». (Luk. 1,3-4)

Og på denne bakgrunn innleder han det vi kallerJuleevangeliet i kap. 2 med det romerske/latinske uttrykket «factum est» - «Og det skjedde..» Det er en kjensgjerning, ikke en myte eller legende. Det er sann historie. Og en av Jesu disipler, Peter, som levde nær Jesus de tre siste årene av hans liv i denne verden, vitner og skriver: "Det var ikke kløktig uttenkte eventyr (gresk: mytos) vi fulgte da vi kunngjorde dere vår Herre Jesu Kristi makt og gjenkomst, men vi hadde vært øyenvitner til hans storhet». (2. Pet.1,16)

Og apostelen Paulus vitner: «Det er et troverdig ord, fullt verd å motta: Kristus Jesus kom til verdenfor å frelse syndere..» (1. Tim. 1,15) Dette er julens gode nyheter. Vel verdt å lytte til enda en gang, synes

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken