Utbryterne skaper historie!

UTBRYTER: Hareide fulgte sin visjon til han falt, men det er nettopp utbryterne som skaper historie

UTBRYTER: Hareide fulgte sin visjon til han falt, men det er nettopp utbryterne som skaper historie

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Knut Arild Hareide har vært i begivenhetens sentrum de siste uker. Han hadde en visjon som han fulgte med stor innsats og tro. Men det resulterte i en slagen mann, dog med rak rygg.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Han hadde troen og håpet helt til siste stemme var talt. Det er naturlig etter en slik prosess å trekke seg tilbake og bruke litt tid til ettertanke – alene.
 

I en av søndagens tekster fra Matteus 14.22-34 møter vi Jesus fra en kjent bibelhistorie fra egen barndom. Men i forkant av denne opplevelsen hadde Jesus behov for å trekke seg tilbake – alene. Han hadde vært sammen med mengder av mennesker i forskjellige gjøremål, sendte disiplene av gårde i forveien og dro opp i fjellene for å være alene. Det er slik vi ofte bruker fjellene i dag også. Komme seg vekk fra mas og larm og søke stillhet og noen ganger ensomheten.
 

Det vi husker fra denne bibelhistorien er Jesus som går på vannet. En underlig fortelling som utfordrer fornuften og troen hos oss. Den alltid ivrige Peter skal ikke være dårligere og klarer faktisk noen skritt før han han tar innover seg virkeligheten og synker ned. Jesu konklusjon var at Peter hadde for liten tro. Jeg vil ikke påstå at Hareide hadde for liten tro, men han sank i hvert fall på sin måte, selv om ettertiden vil gi ham kred for hans mot og lederskap.
 

Hareide sto til han falt. Mange av oss andre kan nok sette oss ned og tenke at dette går nok ikke! Vi kan sette oss mål, ha drømmer og visjoner for egne liv og sette i gang prosjekter. Så kan det hende at byråkrati, fokus på egne og andres begrensninger setter i gang bremsemekanismene våre. Det hele ender som Peter – vi synker litt hen sammen med våre drømmer. Vi lar virkeligheten ta oss igjen!
 

Men det hender vi ikke bryr oss om all motstanden, men lar den indre drivkraften seire. Vi har alle øyeblikk da vi endret historien et lite hakk, gjorde en forskjell for et medmenneske eller forbedret situasjonen for noen som står oss nær. Det vil nok ikke nedtegnes som en merkesak annet enn hos oss selv og den som opplevde endringen. Men flere slike initiativ vil skape nye muligheter for mange.
 

Det er utbryterne som skaper historie, både i kirke og samfunn. Vi kan nevne Martin Luther, som brøt med den katolske kirke, Hans Nielsen Hauge var en stor forkynner i begynnelsen av 1800 tallet. I vår tid er første kvinnelige biskop Rose Marie Køhn en slik markør. Den råeste utbryteren som virkelig skapte historie er Jesus. Ikke fordi han gikk på vannet. Men fordi han utfordret både det politiske og religiøse maktapparatet i sin samtid. Ikke ulikt de beskyldningene kirken får i dag fra enkelte politikere om å være både politisk og venstrevridd. I beste fall i godt selskap med andre ord. Men Jesus var enda mer uheldig enn Hareide, siden han måtte bøte med sitt eget liv.
 

Det viktigste var likevel hans omsorg for de utstøtte, de som var annerledes, de som ikke nådde opp til de andre. Den første han tok med seg til paradis, var ikke en akademiker, men en kriminell. Jesus snudde mye på hodet! Om man tror at denne personen gikk på vannet eller ikke, er han bærer av verdier som for de fleste bør være mulig å identifisere seg med i stor grad 2000 år senere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.