Gå til sidens hovedinnhold

Til deg med den store båten og den manglende erfaringa: Skjerp deg!

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange motorbåtførere mangler både folkeskikk og båtvett, mener Stine-Marie Schmedling.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har jeg plaska rundt i skjærgården rundt Nøtterøy siden tidlig på 80-tallet. Da jeg var barn, hendte det at vi svømte fra ei øy til en holme for å leke der, utforske en annen strand eller se hvordan verden så ut fra et helt annet sted, minst to hundre meter unna.

Jeg hadde en liten robåt som het «Anne», som jeg brukte til å fiske og å ro til Sauholmen, Kruttholmen og «Håja». Etter hvert fikk jeg lov til å kjøre farfars 6-hester aleine, og med en del trening både på å håndtere båt i vær og sjø, men også regler på sjøen, fikk jeg kjøre med venninnene til Kjøpmannskjær og kjøpe en is og så kjøre tilbake til Veierland igjen.

LES OGSÅ: Har du ikke båt, så fortvil ikke – du kan likevel oppleve Vestfold-skjærgården

Ikke sjelden fikk jeg motorstopp, og etter å ha gitt opp å få start på droget, tilta vi opp motoren og festa den med den lille hjemmelagde kroken, sånn at det ble lettere å ro. Vi satt to jenter med hestehale på samme tofte med hver vår åre, rodde og sang i takt. Aldri opplevde jeg at en båt kjørte forbi. Ikke uten å stoppe for å spørre om vi trengte hjelp, om vi var tomme for bensin, ville vi taues hjem? Noen ganger sa vi «nei da, det går bra», og rodde hjem. Andre ganger sa vi ja, og heiv ut fanglina. Det var jo ganske gøy å bli tævva og!

LES OGSÅ: Flere klager på vannscooterkjøring

Kjører farlig nær

Jeg ror stadig vekk, men nå har jeg ofte med mine egne unger, nevøer og nieser. Vi fisker, ror til holmen og Håja, og går opp den samme stien for å se de samme eventyrstedene. Og så har jeg tenkt at jeg kanskje er litt hønemor, for nå synes jeg plutselig de store båtene kjører farlig nærme i veldig høy fart.

LES OGSÅ: Nå bør synderne på sjøen passe seg

Jeg får inntrykk av at en del folk med stor båt ikke skjønner helt forskjellen på båt og bil. En bil som kjører forbi en annen kan kjøre relativt nærme i relativt høy fart. Mange båtførere har ikke den fjerneste idé om at de har en hekk. Det er også rimelig ubehagelig å sitte i en liten pram, med to unger i akterenden og en i baugen, når et 30 fots strykejern halvplaner rett mot oss i 20 knop uten å ane om føreren i det hele tatt ser oss før de vrenger unna noen meter foran oss. Det skjer stort sett hver gang jeg ror med unga, enda jeg nå ror rett dit jeg skal og heller plasker rett ved skjæret eller stranda, nettopp for å unngå de store båtene.

LES OGSÅ: Nekter å godta vannscooterforbud

Stoppet ikke for å hjelpe

I dag sto jeg og så på fire sånne unger som var som jeg var, i ei lita jolle. Den tok inn vann, og de kom seg ikke av flekken. Mange fritidsbåter med voksne folk kjørte forbi, relativt nærme, mens gutta veiva. Ingen stoppa. Jeg heiv meg så klart rundt, kjørte ut og spurte om de skulle ha hjelp. Det var sjøvante gutter, og de hadde på våtdrakt og vest og var nok ikke egentlig i nød, men syntes det var rimelig moro å bli tævva. En forelder, som hadde sittet på land og fulgt med, var på vei ut for å hente dem, det var ingen fare.

Men det er trist å se voksne folk drite glatt i fire unger i en båt som tar inn vann og som veiver etter hjelp. Jeg lurer på om båtførerprøven skulle være påbudt for alle, ikke bare de som er født etter 1980. Helt sikkert er det at alle dere som tydeligvis ikke er sjøvante for fem øre, men har funnet det for godt å skaffe dere en båt dere ikke forstår noe særlig av, kan ta alvorlig sats og skjerpe dere.

Vis hensyn til unger i båt, padlere i kajakk, og ser du folk i fjorden som veiver med begge arma, har du (om ikke annet moralsk) plikt til å stoppe! Og på grunn av deg og den hensynsløse kjøringa di, er jeg ikke sikker på om mine unger får ro aleine til en holme før de er så store at det ikke er noe spennende lenger.

Kommentarer til denne saken