En mors motytring mellom kakebaking og julepynting

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard Foto:

Av
DEL

MeningerPå tb.no 18. desember 2018 leser jeg en artikkel om Tønsberg bibliotek sin nye storsatsning etter endt jule- og nyttårsfeiring. Stolt kan arrangementsansvarlig Aslak Larsen og biblioteksjef Tone Eli Moseid presenterer en true crime-serie på biblioteket i 2019. De plasserer en rekke mordsaker, blant annet Baneheia-drapene, under overskriften «Justismord i Norge – arven etter Bjørneboe»:

«Biblioteket skal være en uavhengig arena for offentlig debatt og ytringsfrihet. Når det gjelder linken til Jens Bjørneboe så føler jeg at han er litt vår. Han bodde på Veierland, og var kritisk til rettssystemet, forteller Moseid. Forfatteren skrev teaterstykket «Tilfellet Torgersen» i 1973. Bjørneboe hevdet at Torgersen var offer for justismord.»

Forfatter og sosiolog Jan Mehlum skal lede samtalene på biblioteket, og han lokker tilhørere med følgende beskrivelse: «Jeg håper det blir interessant, spennende, lærerikt og trolig også litt morsomt, det blir kanskje bedre enn krimbøker, men vi kommer ikke til å forandre verden». Mehlum håper altså at en diskusjon om Baneheia-saken skal bli både spennende og morsom. En sak der to små jenter ble voldtatt og drept. En sak der to menn er dømt i tre instanser. En sak der gjenopptakelseskommisjonen hittil har sagt nei fem ganger. På Tønsberg bibliotek skal den i 2019 diskuteres under en overskrift om justismord, og med et håp om både spenning og moro for tilskuerne.

Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og den skal vi verne om. Men derunder kommer også muligheten til motytring. Dette er en mors motytring, en mor som så gjerne skulle fått ro til kakebaking og juleforberedelser. En mor som så veldig gjerne skulle fått sin 26 års gamle datter hjem, istedenfor å måtte gå på graven for å tenne lys på julaften. En mor som gang på gang opplever at hennes datter og venninne sin tragiske skjebne, der de begge ble brutalt voldtatt og drept kun 8 og 10 år gamle, nå er å anse som ren underholdning - som spennende, lærerikt og morsomt.

Der forfatter av Baneheiaboka, Bjørn Olav Jahr, inviteres til samtale med tittelen Finnes det bare en sannhet? En forfatter som har fått sterk kritikk for boken der han har tatt tydelig stilling i en kriminalsak med flere sider. Der han hevder at et kronvitne, som ville endret domfellelsen, med viten og vilje fra påtalemyndighetene ikke ble ført for retten. Dette såkalte vitnet har kontaktet meg, og er både sint og frustrert. “Det er ren løgn”, sier vedkommende. «Dette er nyskapende og ikke minst spennende. Alle som jobber på biblioteket er med på denne satsingen”, sier Aslak Larsen til avisen.

Det å lese at alle dere som jobber på biblioteket er helt ukritisk til denne nye trenden for underholdning, og er med på denne satsningen, gjør vondt. Kjære Ann Helene, Anne-Mette, Anne Berit, Arne, Bente, Brit, Britt, Charlotte, Else Hilde, Gerd, Gry, Hanne, Hilde, Ingeborg, Ingunn, Janne, Knut Egil, Knut Tore, Leikny, Lise Marit, Ole Christian, Patricia, Randi, Randi H, Regine-Marie, Rune, Siri, Stine, Sverre Ronny og Trygve, som ifølge nettsiden deres jobber på biblioteket.

Er det denne type tiltak dere ønsker skal trekke mer publikum? Dette er min oppfordring til hver og en av dere som jobber på biblioteket om å be ledelsen revurdere arrangementet. Det gjør kanskje vondt å få navnet sitt på trykk i avisen, og noen føler seg kanskje uthengt gjennom det jeg skriver.

Men det gjør også vondt å gang på gang måtte registrere at noen ønsker å bruke min datter og hennes venninne sin forferdelige skjebne en fin mai kveld i 2000, som underholdning. Etter denne motytringen skal jeg rette fokus på det som er viktig i dagene før jul. Skape julestemning og frembringe lukten av nystekte julekaker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags