Snipp-snapp snute, så er eventyret ute

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Eventyret er ute for alle tanker og ideer jeg lenge diktet i mitt hode om bevaring av Grindløkken skole. 

DEL

KronikkJeg fikk det ned på papiret etter hvert og leverte innlegget i Tønsbergs Blads redaksjon 27. august, siden sendt digitalt 6. september. Jeg viste til kunsthistoriker Paul Grøtvedts mange faglige og gode innlegg, og til Connie Didriksens historistiske opplysninger om skolens tilblivelse og ideen bak skolen og hagebyen.

Mitt eventyr omhandlet verken prinsesser, prinser eller troll, men et lite «slott» i renessansestil, som politikere og utbyggere ville slette og erstatte med blokkbebyggelse i hjertet av kanskje Norges flotteste og best regulerte villabebyggelse. Det har vært trist å lese alt som er skrevet om rasering i forkant, men enda tristere å oppleve det da jeg 29. september fikk se det meste av bygningene i grus på nært hold. 

Det minner mest om sammenraste bygninger vi har på netthinnen fra fjerne land og katastrofer, som vi ser på TV-nyhetene.

Vår moderne storhetstid

Dessverre ble det «snipp-snapp-snute» da mitt innlegg ikke kom på trykk før riving startet. De fleste eventyr fortelles jo i fortid, så hvorfor ikke dette?

«Det var en gang.» Grindløkken skole med sine to fløyer, tegnet etter idé av Palladio, Italias viktige arkitekt under 1500-tallets renessanse.  Plassert i omgivelser etter arkitekt Langes og kommuneingeniør Røeds planer av 1920–1925. Tuftet på vår moderne storhetstid med hvalfangst, sjøfart og oljealder. Et stilfullt anlegg i nyrenessansestil fra 1929. 

I motsetning til tidligere renessanseanlegg, som var strengt lukket, ønsket Palladio å åpne opp for natur og hageanlegg. Grindløkken skole var et av få slike anlegg i Vestfold. Hovedbygningen og fløyene skulle «favne» naturen inn!  Når hovedbygningen  alene bevares, kan den ikke  favne noe som helst, verken barn som var i skolegården eller hage og natur.  Derimot ble det mulig ved hjelp av fløyene. Det var derfor viktig å ta vare på helheten av en «perle» som Nøtterøy hadde i sin midte.  Også med de beskyttende og storvokste eiketrærne rundt. Grindløkken skole burde vært bevart i sin helhet og endret til annet innbringende formål etter nye ideer, til berikelse for Nøtterøy og Færder.

Det vil ikke en blokkbebyggelse med hundre leiligheter bli! Tvert imot.  Det vil bli en skamplett i historien over dagens politikeres ettermæle. Utgifter til vedlikehold, som tydelig kommunen har spart i mange år, kunne blitt benyttet til rehabilitering av både hovedbygning og fløyers eksteriører. Hva gjelder interiørene var det behov for en idébank med gode forslag fra innbyggerne.

Kvinnedrevet kafé

Her var et forslag fra undertegnede:

Se til Rosendal i Hardanger!  En barokk-bygning under fjellene med et flott renessansehageanlegg. Her finnes et lite kunstgalleri og muligheter for noe å spise. Her strømmer turistene til.  Renessansehagen er et stort trekkplaster. Rundt Grindløkken skole finnes ikke dramatisk natur, men mildt landskap og en fantastisk kyst.  En renessansehage kunne vært anlagt og erstattet skolegården og dermed understreket  bygningsarkitekturen.

Den store gressmatten kunne innenfor et hekksystem bestå av forskjellige lek- og sportsapparater. Den ene fløyen innredet med kjøkken, betjeningsrom med salgsdisk og kafeteria koselig innredet for servering med hjemmelaget mat.  Kanskje drevet av kvinnene i nabolaget? Neste fløy innredet til galleri og lignende og helst drevet profesjonelt under Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Hovedbygningen kanskje fortsatt som skole, eventuelt i privat regi for unge og voksne studenter, som ønsket spesialisering, kanskje innen hage- og bygningsarkitektur? Moderne undervisningsrom og kanskje noen sengerom for studentene? Det hadde sikkert vært mange ideer til fremtidig bruk og mulig turistattraksjon for Færder. Nå er det meste av dette for sent å realisere, men hovedbygget står. 

Bevar kulturhistorien

Tenk alternativt til riving! Da Tønsbergs politikere ønsket å rive Brygga, ble all motstand belønnet med en klok reversering.  Kommunen gikk inn for tilrettelegging for den Brygga vi ser i dag. Brygga er blitt Tønsbergs fremste merkevare! Hva dagens politikere i Tønsberg og på Nøtterøy vil bli husket for er kanskje all riving og utbygging med betong, glass og kassearkitektur, uten tanke på at Tønsberg er Norges eldste by. 

Og Teie har viktig bevaringsverdi. Politikere, det er aldri skam å snu! Tenk bevaring av kulturhistorien for kommende slekter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags