Er ikke hagebyen noe å ta vare på?

BORT MED DET: Kommunen mener muligens at hagebyen ikke har noen bevaringsverdi. Foto: Ralf Haga

BORT MED DET: Kommunen mener muligens at hagebyen ikke har noen bevaringsverdi. Foto: Ralf Haga

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

«Skadene må gjøres alle på en gang slik at de merkes mindre og sjokkerer mindre», sier Niccolo Machialvelli i boka «Fyrsten». Machiavelli var fyrste på 1500 tallet i Firenze. Metodene i boka er ikke det vi vil kalle humane og demokratiske, men benyttes metodene likevel i dag?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Hagebyen på Teie er klart beskrevet som hensynssone og avgrenset på kart i kommuneplanen vedtatt for ett år siden. NB-området i hensynssonen i hagebyens sentrum er klart markert i brev fra Riksantikvaren. I kommuneplanen står det at Nøtterøy hageby, Teie, er hensynssone med strenge bestemmelser. Kommuneplanen har juridisk bindende bestemmelser § 5.9 og § 5.10 angående kulturmiljø, tilpasning og veier i hagebyen opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet og utfyllende bestemmelser for hagebyen er sterkt førende. Kommuneplanen er bestemmende ved motstrid.

Connie Didriksen

Connie Didriksen

Arkitekt Kristofer Lange har tegnet Nøtterøy hageby. De tidlige hagebyene var inspirert av Howards sonedelte hagebyideologi, gjort om til norsk trehusarkitektur inspirert av det klassiske.

LES OGSÅ: Politikerne slurver med byggeskikk-bestemmelsene

Riksantikvarens Mikael Lye forteller i Tønsbergs Blad om hvorfor hagebyen har nasjonal og regional betydning, og sier at slike områder skal planlegges samlet. En helhetlig planlegging er viktig for Riksantikvaren i byaktige områder. Likevel gjøres ikke dette i hagebyen på Teie.

Men i utlandet er det fint

I utlandet beundrer vi områder som er tatt vare på, men på Nøtterøy rives vår kulturskatt og hvalfangsthistorie.

Planer uten helhetstenkning med omgivelser og hagebyen er Grindløkken skole, Teie skole, Teie senter, Terjesen/Arnfeltsgate, Teie torv med områder, nederst i Ørsnesallen, Holmenveien 2, veibruksplanen, ny innfartsvei fra Tønsberg og ny trasé for NSB i hagebyen på Kaldnes. Kommunen og andre går rett inn i hensynssonen på Teie og den raseres.

LES OGSÅ (+): Bygger 27 nye leiligheter i Nedre Langgate. Men det er én ting utbyggeren gjerne skulle gjort annerledes

Hagebyens veistrukturer ved Eika, stjerneplassen-er nylig forandret meningsløst. Trærne på den ene siden er borte, en del av veien er fjernet, og eiketrærne danner ikke lenger en allé. Jordene sør for Eikevegen og Eikeveien planlegges til innfartsvei fra Tønsberg, enda deler av Eikeveien skal være lekeområde for barn. Innfartsvei og lekeområde for barn kan ikke være ved siden av hverandre. Hagebyen mister tre store lekeområder. Hagebyens idégrunnlag, grøntområder, sunnhet og nærhet til landbruk og friområder, blir endret totalt.

LES OGSÅ: Arrogante politikere vil herje med Teie

Ikke bevaringsverdig?

Kommunen mener muligens, på tross av egen kommuneplan, at hagebyen ikke er bevaringsverdig og begrunner det med at en eller annen vei ikke er bygget slik den store planen har tegnet den. Jeg har gjennomgått veiene på Teie i hagebyplanen og sammenlignet med dagens Teie. Både de og plassene er fortsatt ca. slik de ble planlagt i 1920.

Hva oppnår politikerne ved å overse vedtatt kommuneplan om bevaring av hagebyen, ved ikke å ta hensyn til den kulturskatten de har i Nøtterøy hageby, og tenke at skadene merkes mindre og sjokkerer mindre når de gjøres på engang, her i minst åtte planer som ikke skal ses i sammenheng med hverandre og uten helhetlig tenkning. Hagebyens fundament, sonedelingen, det grønne, sunnhet, sol, utsikt, og veistrukturene fjernes. Her skal alt rives på en gang, slik at man kan si at her kan ikke resten bevares.

LES OGSÅ: Det som foregår på Teie er fremskrittsvandalisme

Slik skal det visst bli liv i sentrum

Kommunen ønsker liv i sentrum. Det foreslås å bygge blokker for eldre «i vedlikeholdsfritt tre» med vinduer strødd utover veggflaten, uten tilpasning til hagebyen og grønne områder. Folk kan ta heisen ned til et senter og heisen opp igjen til leiligheten. På torget blir det parkering, to banker, to matvarekjeder og en kirke. Blir det liv i sentrum av dette?

Aktivitetstilbudet på Teie blir sandvolleyballbane på Rosanes. Skal folk i 150 leiligheter rundt torget og 250 andre være på en sandvolleyballbane? Hvor skal barnas frie lek foregå? Ved vannet? Parken kan ikke benyttes til lekeområde, den er regulert til park. Hvor er planer for hvilke aktiviteter man tenker seg hvor?

Vil velgerne strømme til partier som lar utbyggere bestemme, ikke følger bestemmelsene om hensynssone, og ikke kommer med krav i utbyggingsavtaler, men tillater tett bebyggelse i billige kasser som vil råtne om få år? Vil folk bo i blokker med lite grøntområder mellom veitrafikken og toget?

Connie Didriksen

LES OGSÅ: Tone frykter villastrøket kan ende opp som en drabantby

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.