Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor skal kvinner som spesialiserer seg i realfag stå uten jobb?

Artikkelen er over 3 år gammel

Ulike aktører og firmaer oppfordrer nettopp kvinner til å søke på stillingsannonser, men allikevel er det en mann som tiltrer stillingen selv med lik utdannelse og erfaring.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Arbeidsledig fordi jeg er kvinne» er overskriften for meninger i Dagbladet en av landets største nettaviser publisert i 2018. Artikkelen omhandler kvinner som blir oppfordret til å søke seg inn på realfag helt fra ungdomskolen, men etter fullført utdanningsløp og med en doktorgrad i hånda finnes det ikke nok tilgjengelige jobber. Kvinner må snu snuta til utlandet for å få seg en jobb, mens mennene får seg jobb i Norge.

Når det kommer til professorstillinger er det få stillinger i Norge sammenlignet med det store utlandet. Dessverre i Norge dominerer også disse professorstillingene av menn. Selv om statistikken i dag tilsier at flere kvinner fullfører høyere utdannelse enn menn. Hvorfor blir da kvinner oppfordret til å søke høyere utdannelse spesielt innen realfag? Hvorfor skal de ta høyere utdannelse innen nettopp realfag, og allikevel stå uten jobb?

Ulike aktører og firmaer oppfordrer nettopp kvinner til å søke på stillingsannonser, men allikevel er det en mann som tiltrer stillingen selv med lik utdannelse og erfaring. Har vi ikke kommet lenger i samfunnet i dag når det kommer til likestilling i arbeidslivet?

Sysselsetningen blant kvinner er høy, men vi kan bli enda bedre. Alt for mange kvinner jobber deltid. De ønsker høyere stilling, men får ikke. De ønsker lik lønn for likt arbeid, men får ikke. Kvinner bli oppfordret til å søke på stillinger selv med tilnærma lik utdannelse, men får ikke. Så hva ønsker den offentlige, private og næringslivet med dette? Hvilke tiltak skal settes inn for å øke kvinneandelen?

Er vi fortsatt der i dag at vi tar kvinner inn i til høyere stillinger eller styreverv fordi vi må, og at det ser bra ut på papiret? Eller ønsker vi og vil vi ha kvinner inn fordi vi er en like stor ressurs som våre mannlige kolleger? Er vi kvinner per definisjon fortsatt sett på som det svake kjønn fordi vi ikke kan skrive navnet vårt i snøen?

Vi i Fagforbundet UNG i Vestfold mener det skal være lik lønn for likt arbeid uavhengig av kjønn. Vi kvinner er en like stor ressurs i arbeidslivet som vår mannlige kolleger. Det gjelder både i arbeidslivet privat som i offentlig sektor, og i styreverv.

Vi kvinner har en jobb å gjøre over hele linja fra kystlinja fra nord til sør. Stå på krava kvinner og deres rettigheter. For tier vi så samtykker vi til urettferdigheten som rår i arbeidslivet.

Med det vil jeg avslutte og gratulere alle kvinner med kvinnedagen 8 mars. Du er hva du føler.

Isabell Hauge

Kommentarer til denne saken