Gå til sidens hovedinnhold

Vi er blitt et samfunn med nakne kropper og dårlig selvbilde

Artikkelen er over 3 år gammel

Åpen dør på utseende, lukket dør på følelser. – Er vi virkelig så naive?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi søker stadig bekreftelse på utseendet, men likevel skjønner vi ikke hvorfor vi ikke liker oss selv. Dette gjelder hos gutter og jenter, menn og kvinner.

Den stadige og – til tider også forverrende – problematikken rundt det sex- og kroppsfokuset som preger «generasjon prestasjon» i 2018 er ikke til å ta lett på.

Vi forstår oss ikke på hvorfor vi ikke liker oss selv, eller hvorfor den utilstrekkelige følelsen av å ikke se bra nok ut, ikke føle seg bra nok, er så utbredt i dagens Norge. Hvorfor vi velger å pine oss selv og la oss tråkke på av andre kan virke vanskelig å forstå, men ikke uforklarlig.

Kroppsfokus ned, følelsesfokus opp

Det er viktig at vi tar følelsene våre mer i betraktning når vi tar de valgene vi gjør. Vi ofrer oss selv for å få rulleplass med de kuleste russebussene, komme inn på de feteste festene preget av Jäger, neonlys og beerpong, eller få de fineste og mest ettertraktede vennene for å øke i sosial status.

Vi er ute etter den stadige bekreftelsen fra andre, men veien å gå er ikke ved å minke våre verdier eller å eksponere våre kropper mer enn vi er trygge på.

Å vise vei for følelsene

Vi er nødt til å kjenne mer på følelsene, kjenne mer på hva vi er komfortable med og ikke. Presset vil alltid være der, men vi må lære å leve med det.

Vi må tenke gjennom hvilke verdier vi har, det vil si hva som føles riktig – og ikke minst – hva som føles feil, og ta valg ut fra disse følelsene. Det er eneste måte vi virkelig kan leve lykkelige liv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.