Gå til sidens hovedinnhold

Ta imot en beskjed eller ti. De må du for alt i verden huske, for det er ikke tid å skrive dem ned.

Artikkelen er over 3 år gammel

Puh! Velkommen til en dag i barnehagen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, jeg har noe på hjertet!

Siden 8. mars er kvinnedagen og barnehageyrket mest består av yngre og eldre kvinner som er assistenter, barne-ungdomsarbeidere eller barnehagelærere/pedagogiske ledere, synes jeg det er på sin plass å skrive om hvordan det er å være kvinne i barnehagen. (Sorry til dere menn som har valgt å jobbe i barnehagen - vi trenger dere altså!).

En jobb i barnehagen er meningsfull og gir en mye -  mange som har denne jobben sier det, men heldigvis er det også mange som tør å si fra hvordan det EGENTLIG er å ha en jobb i barnehagen. Det fine er at det er barnehagelærere, pedagogiske ledere, styrere og andre sterke faglige personer rundt miljøet i barnehagen som uttaler seg. En inspirasjon altså!

Møter, ikke småprat

Det å jobbe i barnehagen er å være en faglig tydelig og synlig person, en planleggende, kommuniserende, blid, omsorgsfull person for sånn ca 15 barn og 3-4 andre voksne som man er sammen med hele dagen. Og så har man jo alle de andre på huset, som en mer eller mindre må ha kontakt med i løpet av dagen. Mer fordi jeg av og til må på et møte med noen av disse, mindre fordi jeg ikke har tid til den ålreite og hverdagslige småpraten.

Det er sånn at det bare er å gå rett på dagen med alle de barna som er på avdelingen. Pluss at du skal snakke med alle foreldre, og kanskje ta imot en beskjed eller ti. De må du for alt i verden huske, for det er ikke tid å skrive dem ned. Det er få voksne om morgenen og kanskje jeg er alene på avdelingen frem til klokka 8. Da kommer mellomvakten og ca kl 9 kommer senvakten og da er alle på plass. Puuh! Dagen kan begynne.

Ja klokka er 9 vi, må komme i gang. Vi har masse å gjøre før lunsj, men hva skal vi egentlig? Jo, en voksen skal ha en pedagogisk aktivitet inne med fire barn. Da går vi ut med de andre. Påkledning er gøy!  Det går så kjapt og greit hver gang altså. Jo, jeg må også kle på meg. Vel ute så ser man på klokken. Ok, vi kan være ute cirka en time. Hvor er alle barna? Vi ser og teller, vi har kontroll! Hva? Er klokken halv elleve alt? Herlighet, vi må begynne å gå inn.

Morsommere å kle av seg

Jepp, så vi gjeter barna, kom til meg så skal vi inn og kle av oss - det er jo mye morsommere enn å kle på seg. Sko og klær flyr, og det er merkelig at det ikke er noen som eier den luen. Vi får se om vi rekker en liten samlingsstund før vi skal spise. Det skal vi sånn cirka klokka 11. For da har tidligvakten pause og da er det  jo fint at de to andre voksne har 15 barn som sitter pent og rolig til  bords. Godt alle er kjempeflinke til å smøre mat, helle melk i koppen og sånn.

Men før det så skal alle barna på do og vaske hender. Merkelig da at det likevel er en som bare MÅ tisse når vi sitter og spiser - "jo jeg må!". Og da er det minst en til som bare må, og i pedagogikkens navn kan en jo ikke nekte barna å gå på do.

Vel, når så måltidet er over er det på tide å gå ut. Så er det påkledning igjen. Og det går jo minst like fint og rolig for seg som forrige gang. Jeg husker til og med å ta på meg det jeg hadde tenkt før jeg skynder meg ut til den andre voksne. Også nå er vi to voksne ute, for det er pause. Når hun ( jaja, eller han) kommer ut går en annen inn for å ta pause. Så da går vi to der ute på lekeplassen og prøver å følge med alle barna. Får for Guds skyld håpe at en ikke må følge et barn inn på do eller noe annet. D det hender jo at barn slår seg og må følges inn for å reparere skaden.

Husk å fortelle alle foreldrene hvordan dagen har vært!

Uansett - vi har en viss tid vi er ute  og sånn cirka klokka 2 er det på tide å gå inn igjen. Helst litt før så vi blir ferdig med å kle av oss selv og hjelpe barna før tidligvakten skal hjem. Så skal barna få litt mat igjen - gjerne knekkebrød og frukt- før det er det fint om de får på do - og de skal uansett vaske hender. Vel ferdig med alt dette er det ca 1 time med frilek før barnehagen stenger. Og – så er man da en voksen, som skal fortelle alle foreldre hvordan dagen til barna har vært. Jammen godt at vi som skal jobbe i barnehagen liker innholdsrike og travle dager, ofte med hektisk kaos-kontroll, og tar det med et smil!  Kanskje jeg i morgen får tid til en småprat med noen av de andre på huset?

Sånn går no’dagan!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.