Gå til sidens hovedinnhold

Er egentlig «Gratulerer» et godt kamprop?

Artikkelen er over 3 år gammel

Kan disse gratulasjonene passivisere folk flest sitt daglige engasjement for konkret likestilling?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

8. mars-temperaturen har senka seg for i år. Jeg er en av dem som ikke gratulerte. Jeg er feminist og vil ønske «God 8. mars» til neste år også. Jeg har noen tanker om hvorfor.

Når verdens blødende kvinnesaksforkjempere gratulerer hverandre med kvinnedagen, kjenner jeg på stor respekt og ærbødighet. Når jeg hører om de historiske feministene og deres beinharde kamp for mine rettigheter i dag, kan det være på sin plass å gratulere med forbedret likestilling.

Men hva formidler ordet «Gratulerer»  8. mars 2019?
Hvilke verdier skal 8. mars først og fremst representere?
Er Gratulerer et godt kamprop?

LES HELE TBS KVINNEDAGSMAGASIN HER

Kvinnedagen like ufarlig som morsdagen?


For noen er kvinnedagen en høytidsdag. En dag hvor menn hyller kvinnene de elsker for sin kvinnelighet, og stolte kvinner hyller andre kvinner for sitt kvinnefellesskap. Da er det hyggelig å gratulere.
Men skal 8. mars gjøres like ufarlig som morsdagen?

Kan disse gratulasjonene passivisere folk flest sitt daglige engasjement for konkret likestilling?
Kan stort fokus på passiv kvinnebeundring fremfor aktiv kvinnekamp svekke likestillingen?


Realiteten er at mange i vårt samfunn ikke bryr seg nevneverdig om å øke likestillingen. Mange mener at vi er ferdig likestilt, noen mener at likestillingen har gått for langt. For en god del, både menn og kvinner, er «feminist» fortsatt et skjellsord. De flirer skjevt av kvinnedagen og etterlyser mannedagen. Jeg lærte selv på grunnskolen, på 90 tallet, at i Norge har vi -oppnådd- likestilling. At jenter og kvinner i Norge er heldige og nærmest privilegerte. Det er altså ikke sant.

Likelønn betyr noe


«Hepp, hepp!» Sa mannen min 8. mars, og benytta dagen til å diskutere likelønn med sine ikke så samstemte mannlige kollegaer. Det betyr noe for kvinnesaken.
At 8. mars markerer en pågående og kontinuerlig politisk kamp for kvinners rettigheter og likestilling, gjør at å gratulere, uten en samtidig personlig politisk oppvåkning og innsats, ikke holder mål for alle av oss.


Det er unaturlig at hunnkjønn per definisjon skal være underlegne. Våre patriarkalske samfunnssystemer er ikke naturgitte eller rasjonelle. Er det da naturlig å gratulere kvinner mens vi strever oss oppover den kjønnsbaserte rangstigen?

Responsen på et lettbeint «gratulerer» blir et utydelig «takk» – med sammenbitte tenner.

Kommentarer til denne saken