Gå til sidens hovedinnhold

Er et uskyldig dask på rompa egentlig så uskyldig?

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange menn er antakelig ikke engang bevisst på at deres handlinger overfor kvinner er nedlatende.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er vi ikke ferdig med uttrykket rødstrømpe om personer som brenner for likestilling? Er vi ikke ferdig med feminist som et negativt ladet ord? Slik jeg som er født tidlig på 90-tallet opplever det, hadde forrige feministbølge mer motgang enn dagens.

En ny feministbølge har skyldt over oss de siste årene, og den kom i grevens tid.

Trenger ikke gå i tog

Jeg tror mange av assosiasjonene til begrepet feminist har endret seg i den nye feministkampen, selv om grunnprinsippene har blitt stående. Er du for likestilling for kvinner og menn? Vel, da kan du kalle deg feminist.

Så enkelt er det. Du trenger ikke gå i tog 8. mars for å vise at du er feminist, men det viser solidaritet. Du trenger ikke reagere på reklameplakater som seksualiserer kvinner for å være feminist, men det viser at du ønsker en endring.

Du trenger ikke si fra om noen objektiviserer kroppen din, men vedkommende trenger åpenbart å bli satt på plass, så det er fint om du gjør det. Jo flere som engasjerer seg, desto større er sjansene for endringene som skal til for et likestilt og rettferdig samfunn.

Motgang

Hvorfor har feminister opplevd så mye motgang? Jeg tror det kommer av at ikke mange nok har engasjert seg. Ida Roland Birkvad for kjønnsforskning.no hevder at de som var tidlig ute med å engasjere seg ble av mange sett på som egoistiske, men sannheten er vel heller den at de som ikke engasjerer seg er egoistiske.

De er ikke med å kjempe kampen for rettferdighet – som for eksempel lik lønn for begge kjønn i samme stilling. Da jeg i mine tenår ble klar over at dette faktisk er et reelt problem, husker jeg det satte sinnet mitt i kok. Er det ikke en selvfølge at to personer i samme stilling skal få lik lønn – uavhengig av hvilket kjønn de er?

Dask på rumpa

Hva gir menn rettigheter til å undertrykke kvinner? Mange menn er antakelig ikke engang bevisst på at deres handlinger overfor kvinner er nedlatende. Noen er så tilfreds med, og vant til tanken på, at menn er det overlegne kjønn, at de ikke tenker over hva de gjør når de dasker en jente på rumpa ute på byen.

For vedkommende er det antakelig uskyldig flørting, men er det så uskyldig? Ok, så er vedkommende kanskje opptatt av likestilling blant kvinner og menn, men antakelig er det noen som har vanskeligheter for å se at ikke å objektivisere kvinnekroppen er en del av paraplybegrepet likestilling.

Så, igjen: Hva gir menn rett til å undertrykke kvinner? Absolutt ingenting kan rettferdiggjøre undertrykkelse, så jeg håper du som leser dette vil tenke over dine handlinger i fremtiden. Kunne du oppført deg på samme måte overfor en person om det var en mann og ikke en dame?

Fredelig

Hvis flere av oss, både kvinner og menn, kan ha denne tanken i bakhodet, tror jeg verden ville vært bitte litt fredeligere enn den er i dag.

Kvinner og menn må legge fra seg objektivisering av både kvinner og menns kropper. Det er bare det at tradisjonelt sett har kvinner opplevd mer undertrykkelse og seksuell objektivisering av kroppen fordi flere menn har sittet i maktposisjoner og utnyttet makten de har, som har gjort det vanskelig for kvinner å si fra.

Sier man ifra, kan man risikere at det går utover egen stilling, for eksempel. Og det trenger vi å få en slutt på.

I årenes løp har det gradvis bedret seg, men vi har fortsatt et stykke igjen før vi er i mål. I dag feirer vi kampen kvinner (og menn) har kjempet for kvinners rettigheter, likestilling av kjønnene og heier på engasjementet i fremtiden. Det er vår felles ideologi. Vi gir oss ikke.

Kommentarer til denne saken