Gå til sidens hovedinnhold

Jeg vil gi deg en takk. Du som er mann.

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kan være utfordrende å forstå hverandre. Kvinne og mann. Jeg vil gi deg en takk. Du som er mann. Som lar deg fascinere av kvinnens hjernefunksjonalitet. Som er bevisst på hvordan hjernen til kvinnen, og din egen hjerne fungerer. Rent vitenskapelig er det en unik sammensetning av «bokser». Hvordan boksene fungerer i hjernen påvirker reaksjon og handling. Det er hjernen som gjør oss til mennesker, på godt og vondt. Jeg takker deg som forstår kompleksiteten.

Én tanke om gangen

Hjernen til mannen har bokser som er kategorisert etter mannens viktigste områder i livet. Én boks inneholder jobb, en annen jobb, og en tredje jobb. Nei da. Det er mer komplekst enn som så. Mannen har også en boks for familie, venner, fotball, fremtidsplaner, ja hvem vet, det er naturlig nok individuelt.

Tankene hans plasseres i hver sin boks. Når det er jobb, åpner mannen boksen for jobb-tanker. Det betyr at tankene er én plass. I jobb-boksen. Å forflytte tankene fra en boks til en annen er krevende. Det må trenes. Jo raskere mannen forflytter tankene, jo mer forvirrende kan det oppleves med flere tanker fra forskjellige bokser samtidig, men desto mer befriende for kvinnen.

Kvinnens ønske er at mannen skal «henge med», få med seg beskjeder og ha en mening om, alt, til enhver tid. Middag neste helg, interiør neste år, ferie neste sommer, besøk av svigers om fire uker. Ja. Det er ikke det at mannen er uinteressert i å bidra med tanker, til enhver tid. Nei, det handler om at mannen har én boks i funksjon om gangen. Som må lukkes. Før en ny boks kan åpne seg. I utgangspunktet kan det være bra å ha fokus et sted om gangen, men det kan oppleves frustrerende for kvinnen, nettopp fordi kvinnens hjerne fungerer annerledes.

Alle tanker på én gang

Kvinnen har kategoriserte bokser hun også. Med underkategorier og under-underkategorier for hver boks, alfabetisk organisert og logisk, geografisk plassert i forhold til hvilke bokser som brukes oftest og i hvilken sammenheng det blir brukt mest mulig effektiv og... Ja. Kan du se det for deg hvor ekstremt det er? Hjerneforskning viser at alle boksene er åpne, på likt, til alle døgnets tider, uansett, alltid. Det betyr at en boks aldri blir lukket, den forblir åpen.

Jo flere åpne bokser, jo flere tanker samtidig. Kjenner du det igjen? Ja, det er gjennomsnittskvinnen. Alle boksene har forbindelse med hverandre og tankene flyr rundt fra boks til boks, via boks, tilbake og fram mellom boks og boks, akkurat som en virvelvind og boomerang på en gang. Hjernen holder dette jevnt gående uten å kollapse.

Det er imponerende hvor mange tanker en kvinne kan ha på én gang. Bevisst eller ubevisst. På tåhev. Alltid. Beredt. Tanken har allerede blitt tenkt fire ganger i en annen boks før den er konvertert over til en annen i lignende kategori bare med et annet perspektiv fordi konsekvenstenkingen ble litt annerledes, og det er jo nettopp derfor, at: Kvinnen er hardtarbeidende. Effektiv. Fleksibel. Mangfoldig. Ambisiøs. Konsekvent. Unik.

«Ferieboksen»

Men, funksjonaliteten kan også skape tankekaos. Noen ganger kan det være nyttig å ta ferie fra tankene, men kvinnen har ingen «ferieboks». Mannen, derimot, har en boks som kalles «the nothing box», altså er det ingenting i boksen. «Hva tenker du på nå» spør kvinnen. «Ingenting» svarer mannen.

Er det virkelig mulig å tenke på ingenting? Ja, det er mulig. Kanskje mannens favorittboks? Bevisst eller ubevisst. Hver gang det blir virvelvind kan mannen søke dekning i ingenting-boksen, mens kvinnens virvelvind blåser opp til en større storm. Med forståelse kan du hjelpe kvinnen til å finne et sted å søke dekning når tankekaoset oppstår. Jeg takker deg som allerede er en bidragsyter i tankekaoset til kvinnen, om det er i et kollegium, ekteskap, familie, - eller venneforhold.

Nyttig forståelse

Når mannen er i en situasjon sammen med kvinnen og det oppstår en reaksjon, har begge muligheten til å regulere sin egen reaksjon. Reguleringen blir skapt og trent på gjennom erfaring, bevisstgjøring og kunnskap.

Jeg takker deg som er mann, som lar deg fascinere av kvinnens hjernefunksjonalitet, som er bevisst kvinnens tankekaos, og som tilegner deg nødvendig kunnskap for å utvikle forståelse i møte med kvinnen. Først når forståelsen er til stedet er kompleksiteten løst, og kvinnens unike kapasitet vil komme tydeligere frem. Takk.

Kommentarer til denne saken