Klipper du gresset som en jente?

Jeg har både en bror og en far jeg er ganske sikker på ville bli fornærmet om jeg fortalte dem at de kastet som en jente, men når ble det greit å bruke det som et nedsettende begrep, skriver Kamilla Danielsen.

Jeg har både en bror og en far jeg er ganske sikker på ville bli fornærmet om jeg fortalte dem at de kastet som en jente, men når ble det greit å bruke det som et nedsettende begrep, skriver Kamilla Danielsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det å være kvinne betyr at du kan vinne løpet, og vi er ikke i mål før alle kan være enige om det.

DEL

MeningerKlipper du gresset som en jente? Drikker du melk som en jente? Svømmer du som en jente? Leser du bøker som en jente? Hva vil det si å gjøre noe som en jente og hvorfor har det blitt en fornærmelse? I anledning kvinnedagen benytter jeg muligheten til å komme med en oppfordring til alle: Vi trenger å snakke om hverandre på en mer bevisst og bedre måte, og vi trenger å snakke om det nå, før enda en generasjon jenter vokser opp i et samfunn der det å være jente gir begrensninger.

Å løpe som ei jente betyr å løpe så fort man kan

I 2014 ble det lansert en video med emneknaggen #likeagirl hvor jenter i 10-års alderen ble intervjuet om hva det vil si å gjøre noe som en jente. I samme video ble voksne intervjuet med de samme spørsmålene. ”Hva vil det si å løpe som en jente?”. De voksne ble bedt om å demonstrere. Uten unntak løper alle mens de tar seg til håret, veiver ukontrollert med armene langs kroppen, klumser, løper sakte, fniser mens de løper osv.

De små jentene får det samme spørsmålet, blir bedt om å vise hvordan man løper som en jente. De begynner å løpe raskt, målrettet og ambisiøst. Den ene jenta svarer ”Å løpe som en jente, det betyr å løpe så fort man kan”. Kampanjen setter fokus på jenter som vokser opp og strever med å finne en selvtillit og en styrke i seg selv som individer men som på et eller annet tidspunkt i løpet av den prosessen blir møtt med en tanke om at på grunn av kjønnet sitt, blir de undervurdert, latterliggjort, dominert og ignorert, i mange sammenhenger.

Dette kan også gjelde gutter og menn, men i de situasjonene jeg velger å fokusere på her er dette et større strukturelt problem for kvinner.

Språket er sterkt

Språket er et av de sterkeste virkemidlene vi har i kampen for likestilling. Hvordan hver og en av oss velger å bruke språket virker inn på om vi kommer nærmere eller lengre unna en enklere hverdag for kvinner og menn. Kampanjevideoen kan indikere at mange voksne ikke tenker over hvordan de bruker utrykket som en jente og gjør det ubevisst til noe negativt ladet.

Når vi vet at språk reflekterer virkeligheten bør vi bli mer bevisste på hva vi velger å si, og hvordan vi velger å si det. En konkret strategi kan være å ikke bruke kjønn som et våpen, en unnskyldning eller et skjold.

Når ble det å gjøre noe som en jente en fornærmelse? Jeg har både en bror og en far jeg er ganske sikker på ville bli fornærmet om jeg fortalte dem at de kastet som en jente, lo som en jente, gråt som en jente, løp som en jente. Men jeg tror ikke de hadde forstått hva de indirekte fortalte meg ved å bli fornærmet over dette. Ved å bli fornærmet hadde de også fornærmet meg, som jente.

Er jeg ikke bra nok? Er jeg dårligere på grunn av mitt kjønn? Er det greit å le av meg fordi jeg er jente? Problemet ligger ikke i hvordan jenter gjør ting, men at så mange ikke tenker over hvordan de bruker språket i dagligtalen. Denne måten å snakke på kan sammenliknes med å spørre andre om de er homo fordi de fremstår som svake eller lite maskuline i enkelte situasjoner. Det er ikke svakt å være homofil, det er en seksuell legning, ikke et valg. På samme måte som det ikke er et valg å være kvinne. Når det er sagt ville jeg valgt det igjen og igjen og igjen.

Å være kvinne betur at du kan vinne løpet

Noen av de sterkeste menneskene jeg kjenner, er kvinner. Noen av de barskeste og tøffeste og modigste. Det finnes svake kvinner også, slik det finnes svake menn. Jeg løper som en jente fordi jeg er en jente som løper, og jeg løper forbi mange menn på hver eneste løpetur. Hvis noen skal fornærme meg, så fornærm meg på grunn av noe annet enn kjønnet mitt.

Jentene som blir født og vokser opp i dag skal ikke måtte forholde seg at det å være kvinne gir begrensninger. Det å være kvinne betyr at du kan vinne løpet, og vi er ikke i mål før alle kan være enige om det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags