Seksualundervisning på skolen - ikke på Pornhub

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev«Hvorfor skulle jeg besudle din fantasi før det var nødvendig?»

Dette er en dialog mellom en datter og moren hennes. Besudlingen moren snakker om her er bryllupsnatten. Jenta heter Aurora og er 17 år gammel. Hun har aldri helt tenkt over hva et ekteskap innebærer før under selve bryllupet. Da går det opp for henne at hun skal dele seng med en 14 år eldre mann. 

Når de skal legge seg på kvelden rømmer Aurora, men hun blir raskt tatt igjen. Den nye ektemannen hennes minner hennes på hvilke forpliktelser hun har sagt ja til og hvilken skam det vil være om hun ikke blir med han tilbake til sengen. Aurora føler seg forrådt, og spesielt av sin egen mor.
Biografi for Anja Beate Andersen

Denne historien er fra Amalie Skram sin bok Forrådt. Det er 127 år siden denne boken først ble publisert, men deler av handlingen kan man dessverre kjenne seg igjen i dag.

Seksualitet må snakkes om i mye større grad, og spesielt kvinners seksualitet. Ett sted man kan starte er seksualundervisning i skolen. 

I år er Tønsberg Venstre med i toget under kvinnedagen med parolen «Seksualundervisning på skolen, ikke på PornHub». Seksualundervisningen vi har i dagens skole er ikke god nok, og dessverre tyr mange til internett for å «lære», og for noen er dette den eneste kilden de har når det kommer til sex.

Dagens seksualundervisning dreier seg hovedsakelig om tre ting: Prevensjon, abort og kjønnssykdommer. Det et på tide at vi utvider repertoaret.

Seksualundervisningen må ta for seg mer enn bare disse tre temaene. Det er viktig at seksualundervisningen tar for seg respekt og grensesetting: Respekt for seg selv og den man har sex med og sine egne grenser. Det er lov å si nei og det er din rett til å bli respektert.

Vi må også bli mye bedre til å snakke mer åpent om seksuell orientering og kjønnsidentitet. Det er viktig at man kan uttrykke seg slik man føler seg og elske den man vil, og dette må man lære om i tidlig alder.

Det er på tide at vi lærer ungdom om hvordan sex kan være godt, ikke bare noe som kan gi deg kjønnssykdommer eller barn. Det er viktig at vi lærer ungdom at sex ikke bare er samleie mellom en mann og en kvinne, men at sex er mangfoldig. Nå som læreplanen skal oppdateres er det veldig viktig at denne problematikken tas på alvor. Seksualundervisningen i skolen må oppdateres.

Det er viktig at sex ikke blir sett på som en besudling av fantasien. 

Gratulerer med kvinnedagen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags