La messeområdet bli en oase for oppvekst

Av

Vi har en unik mulighet foran oss. La oss skape en oase av aktiviteter i messeområdet, der idrett og kultur går hånd i hånd. Slik at våre barn og barnebarn kan få best mulig oppvekstvilkår - på samme sted.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ved enden av Førstedammen, i et rolig hjørne av det store Messeområdet i Tønsberg, ligger det en stor hall. Du har kanskje vært der på loppemarked, eller spilt tennis der en gang før den nye tennishallen var på plass. Det er Messehall B som nå skal fylles med ny aktivitet. Selv om det ikke er noen høylydt debatt så diskuteres det heftig om hvordan denne indrefileten av Tønsberg kan bli en kultur- og oppvekstarena for flest mulig.

Dette er første gang jeg skriver i avisen som engasjert byborger. På grunn av et dokumentarprosjekt fikk jeg tilfeldigvis høre om planene Tønsberg Amatørteater og Tønsberg Janitsjarkorps har på messeområdet. De har søkt kommunen om å få overta Messehall B mot at de bekoster modernisering og ombygging. Denne hallen ble gitt i gave til kommunen av Stiftelsen Tønsbergmessen for snart 50 år siden. Den har nå forfalt, og det er behov for betydelig oppgradering.

LES OGSÅ: Snart er denne populære plassen klar til bruk

Kulturforeningene har penger til å sette i stand hallen fordi de har solgt sitt store bygg i sentrum, den gamle jernbanestasjonen ved gjestehavnen. Etter at søknaden ble kjent, kom Tønsbergs Turnforening (TT) på banen. De trenger mer plass til håndball og turn, og tilbyr kommunen å oppgradere hallen til flerbruk. To foreninger ønsker derfor å overta Messehall B. Det er på tide å heve blikket og få til en diskusjon som alle burde være med på. Dette handler om å gi byens barn og unge best mulig oppvekstvilkår. Å skape et mangfold av aktiviteter på samme sted.

LES OGSÅ: Tilbyr seg å bygge idrettshall for kommunen: – Klarer et prosjekt på 15–18 millioner

Yrende liv året rundt

Mitt spontane engasjement skyldes flere forhold. I snart 15 år har jeg hatt kontor i det store bygget ved gressbanen. Nå og da går jeg en tur rundt dammene i det vakre messeområdet. Jeg har dessuten skrevet Tønsbergmessens historie i bokform. I tillegg har jeg vært med i styret i TT håndball i flere år. Som engasjert håndball-pappa var jeg også hallansvarlig i Tønsberghallen og Eikhallen.

Det å føle seg utenfor er kanskje den største utfordringen for unge i dagens samfunn. Det er ikke alle som kan eller vil være med i organisert idrett. Vi må derfor skape arenaer og aktiviteter som kan være med på å forme livene til våre håpefulle på best mulig måte. Nå har vi en unik mulighet til å skape et Tønsberg der disse kan dele opplevelser.

LES OGSÅ: Wang går så det suser, og snuser på utvidelse. Eller flytting

På messeområdet kan det bli et yrende liv på dagtid og kveldstid hele året. Først og fremst et bredt utvalg av sportsaktiviteter. Men også kafédrift, teatervirksomhet, korps- og musikkøvelser og kanskje til og med en ungdomsklubb. Alle steder er gode møteplasser for ungdom, der de vil treffe engasjerte voksne som ser dem som de individene de er. Min drøm er at vi en dag ser et mylder av ungdom ved bredden av Førstedammen i lyse sommerkvelder, etter trening, musikkøvelse eller teaterprøver.

LES OGSÅ: Selv om tivoliet ble litt annerledes i år, strømmet det fortsatt folk til: – Det har vært en suksess!

Tønsbergs Central Park

Overskuddsmenneskene som jobbet dugnad i Tønsbergmessens første suksessrike år, gjorde det som en tilbakebetaling for den store gleden idrettsmiljøene hadde gitt dem i oppveksten. Men tidene forandrer seg. I dag er idrett og kultur to sider av samme sak. Teateret og korpset ønsker å skape et kultursenter for alle. Kommunens politikere skal se på saken før jul. Vi bør ta oss tid til å diskutere dette grundig.

Jeg vil foreslå at det nedsettes et uavhengig utvalg bestående av eksperter på plan, bygning og kultur og barns rettigheter. Representanter for ungdommen selv må naturligvis også være med. Det nye kultursenteret må romme et mangfold, og om vi tenker før vi handler, blir det rom for både teater, korps, håndball og turn, i tillegg til mye annet.

LES OGSÅ: Oddvar hentet superstjerner i fleng til Tønsberg. Men Jahn Teigens telttur var helt spesiell

Slik unngår vi at det blir en diskusjon der kulturlivet står mot idretten. Vi må alle erkjenne at alle unge trenger noe meningsfylt å drive med i oppveksten. Alle skal ha sjans til å finne sin plass og ha det bra. Messeområdet har alle forutsetninger for nettopp dette. I dag er det idretten som boltrer seg her, og slik bør det fortsatt være. Men vi skal ikke stoppe der. La oss ta skrittet enda lenger, og skape en oase for gode opplevelser på Messeområdet, Tønsbergs egen Central Park.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken