De er Vestfolds stolthet

KVALITET: Kristin Stenersen og Bjørge Madsen ved Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er to av bøndene som har våget å lage merkevarer av produktene sine, påpeker Renate Sølversen.

KVALITET: Kristin Stenersen og Bjørge Madsen ved Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er to av bøndene som har våget å lage merkevarer av produktene sine, påpeker Renate Sølversen. Foto:

Av

Politikere og folk flest i Vestfold burde bli flinkere til å skryte av de flinke bøndene våre, mener Renate Sølversen (H).

DEL

MeningerDet er kanskje ikke bonden du tenker på aller først når du hører ordet «innovasjon». Bøkene og tegneseriene fra barndommen lærte oss at en gård først og fremst er en stor, rød låve, en traktor i en eller annen sprek farge og en del dyr. Oppgavene bonden utfører er å kjøre traktor, mate dyra sine, og kanskje sette opp et fugleskremsel. Vi vokser opp, og skjønner at en gård nok er litt mer kompleks enn som så, men jeg tror at mange av oss fremdeles undervurderer bondens rolle og bondens oppgaver, selv når vi er blitt voksne.

Lokalmat har blitt en trend, en trend jeg håper varer. Vi ønsker oss kortreist, ønsker oss lokale arbeidsplasser og vi ønsker å kjøpe mat vi vet hvor er produsert og hvordan den er produsert. I Vestfold har vi «alltid» hatt mye lokal, kortreist mat, vi bare er ikke bevisste nok på det. Hos oss har vi hele 22 prosent av grønnsaksarealene i landet. Når du pakker ut handleposene dine, er det stor sannsynlighet for at mange av grønnsakene du kjøper er blitt sådd og høstet bare noen få kilometer fra huset ditt.

I Vestfold har vi mange av bøndene som bidrar til det store volumet. Bønder som sørger for at du får blant annet norsk purre, norsk blomkål, norske poteter, jordbær,, rotgrønnsaker, erter og rosenkål. Vi har også flere bønder som har våget å lage merkevarer av produktene sine, som har skapt etterspørsel og blitt noe vi snakker om. Gårdsand, Stangekylling, Hvasser asparges, Flemming egg, poteter fra Bjertnæs & Hoel, og vårløk fra Skjærgaarden Gartneri.

LES OGSÅ: For noen år siden var Aadne eneste ansatt i bedriften. Nå gjør han braksuksess med å selge luksusmat.

Tenker utenfor boksen

Folkene bak disse satsingene har gjort langt mer enn å bare kjøre traktor. De er bønder som tør å tenke utenfor boksen, som velger å satse og som ser på driften sin som en del av det lokale næringslivet. De er ikke viktigere enn produsentene av de store volumene, men de er fantastiske tilskudd som bidrar til å sette Vestfold-maten på kartet på en annen måte.

Bønder driver med innovasjon. Fornyelse og nyskaping er en del av hverdagen. Det er behov for nytt utstyr, nye metoder og nye produkter for å møte morgendagens behov og utfordringer. Som vestfolding blir jeg stolt når Hvasser asparges vinner «Årets matskattstipend» for å utvikle Norges første hvite asparges. Jeg blir stolt når Skjærgaarden Gartneri vinner Gartnerhallens innovasjonspris, og jeg blir stolt når Bjertnæs & Hoel samarbeider med forskere for å klare å dyrke frem søtpotet i Norge.

Jeg blir ekstra stolt når Meny Tolvsrød heier dem frem og rigger til en egen lansering for å vise frem den lokale maten. Jeg blir også stolt når lokale kokker som Tom Victor Gausdal og Stian Floer skriver «Grønnsakskokeboka» og oppfordrer til å velge lokal mat. De lokale spiller på lag, og det er en stor styrke for landbruket.

LES OGSÅ: Gartneri fra Nøtterøy til topps i Berlin: – En stor anerkjennelse

Jobber klimavennlig

Bondelaget i Vestfold viser også at de tar innovasjon og fremtidens utfordringer på alvor, når de bruker tid og krefter på et prosjekt som tar sikte på å få mer fornybar energi inn i landbruket. Landbruk trekkes ofte frem på den negative siden når det snakkes om klimaendringer, men det finnes også mange fremoverlente bønder som gjør helt konkrete tiltak for å få ned utslippene i driften sin.

Det aller viktigste vi kan gjøre for å støtte opp under alt det bra som skjer i Vestfold-landbruket er å ta vare på matjorda. Jordvern er et mye diskutert tema både i Vestfold og i Norge. Det snakkes om selvforsyning og om kulturlandskap, noe som begge er gode argumenter for å ta vare på den matjorda vi har.

LES OGSÅ: Bruløsningen tar mest av matjorda, men ikke nok for at Kåre endrer mening

Likevel glemmer vi ofte en tredje side ved saken: At matjorda er selve livsgrunnlaget for en av de aller viktigste næringene i Vestfold. Matjorda er en forutsetning for at de kan lykkes med å skape verdier og arbeidsplasser. Vi må ikke glemme at landbruk er næring, og at bøndene er eiere av små og store bedrifter som har det til felles at de har behov for jord.

Jeg synes at politikere og innbyggere i Vestfold burde bli flinkere til å skryte av de dyktige bøndene i fylket vårt. De som sørger for at vi har mat på bordet og som driver næringen fremover, som setter Vestfold på kartet og som fyller jordene med god, lokal mat.

Helt til slutt vil jeg komme med en oppfordring til alle de flinke bøndene der ute: I alle partier i alle lokalforeninger jobber politikerne nå med kommunevalgprogrammer for neste periode. Kom med ønsker til oss, fortell oss hva som er viktig for næringen som helhet og for deg som bonde. Hvordan kan det bli bedre å bli bonde i akkurat din kommune?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags