Gå til sidens hovedinnhold

«Hvis alt går til helvete kan jeg alltids bli lærer eller noe»

Artikkelen er over 2 år gammel

Dette er den aller største løgnen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hvis alt går til helvete kan jeg alltids bli lærer eller noe», det kom fra noen bak meg på bussen, det kom fra noen foran meg i køen, noen under meg i rulletrappa, noen over meg i den bratteste bakken på vei til Vettakollen, det kom fra noen ved siden av meg på vors, det kom fra noen i den bilen som nettopp kjørte på rødt i det lyskrysset der borte, det kom fra noen med wienerpølse i munnen og sennep på haka på 7/11 natt til søndag. Det kom fra de før meg, og de før der igjen, og det har dessverre også kommet fra meg.

Dette er den aller største løgnen. Dette er den aller største fornærmelsen.

Bakgrunnen for at jeg har blitt et relativt oppegående menneske er blant annet gode lærere. Jeg hadde Eva og Lisbeth, jeg hadde Gry, jeg hadde Toril og Olga, jeg hadde en skikkelig fin fyr som jeg ikke husker navnet på, men jeg likte han, det husker jeg. Jeg var heldig og hadde lærere som så meg, og møtte meg og hjalp meg med å bli et godt menneske. Jeg hadde mamma.

Mamma er lærer. Mamma har aldri vært min lærer, men hun har vært lærer så lenge jeg kan huske. Mamma husker alle elevene hun noen gang har hatt. Og jeg vet at alle husker mamma. Alle husker sånne som henne, akkurat som jeg husker Eva. Min aller første. Ikke fornærm Eva.

Les også

– I Tønsberg har jeg fått livet jeg alltid har ønsket meg

 

Ofte når jeg er ute blant folk og det blir snakk om hva slags yrker man har, hva man driver med, hva man jobber med, hva slags utdannelse man har tatt, er det svært sjeldent jeg hører lærere ta ordet først. Legene, advokatene, økonomene, eiendomsmeglerne, de er ofte raskt ute med sin tittel. Og det er forståelig, de har stått på og jobbet hardt, kommet langt, blitt noe, og er stolte av det. Men har ikke lærerne gjort det samme? Ofte havner samtalen inn på nye temaer før det kommer så langt som til at læreren skal si at han eller hun er lærer. Hvorfor virker det som de gruer seg? Hvorfor virker det som de ofte ikke tør å si det høyt?

Dette er ikke en kritikk, det er en forsvarstale, for de lærerne som har blitt altfor vant med å bruke innestemme, for de lærerne som gruer seg eller skammer seg eller lar seg kjøre over av «statusyrker». Å være lærer er faen meg mer enn bra nok. Det er kanskje det aller viktigste du kan være. Det å være lærer er mer en livsstil enn et yrke, de lærerne jeg kjenner er alltid litt på jobb, alltid litt til stede for en forelder eller for et barn eller for noen i en instans knyttet til skolen. Lærere ser ofte barna dine mer i løpet av en dag enn det du gjør. De er der når de endelig knekker kodene i matematikk, når de slår sin personlige rekord i 60-meter, når de blir forelska for første gang. De er der, som en bauta for barna dine, sånn at du kan gå til din jobb.

Les også

13,5 prosent av grunnskolelærerne mangler relevant utdanning

 

Nei, hvis alt går til helvete kan du ikke bare bli lærer eller noe, men du kan kanskje bli arbeidsledig en god periode. Du kan søke om dagpenger fra Nav, du kan søke om trygd, men du kan ikke bare bli lærer eller noe.

Jeg kan aldri bli lærer. Selv ikke om alt går til helvete. Jeg hadde ikke hatt de evnene som skal til for å takle det. Jeg hadde ikke taklet all overtiden, alle de kveldene og helgene med bunke på bunke med prøver som skal rettes. Alle de foreldremøtene og utviklingssamtalene. Det usunt høye støynivået, all trøstingen, alt maset. Jeg hadde ikke tålt det, rett og slett. Og det hadde mest sannsynlig ikke de andre som sier at de alltids kan bli lærer heller, som om det er den enkle utveien på alt. Det å være lærer krever baller av stål, ta det fra dattera til ei. Og ikke gå rundt å fornærm yrket til mamma, for moren min er sterkere enn moren din. Og det å være lærer er ikke for pyser, det er for bautaer, og de kødder man ikke med.

Kommentarer til denne saken