Trenger du en lærling? Det er bare å forsyne seg fra lista

DUGNAD: Å skaffe lærlingplasser er en perfekt oppgave å gjøre dugnad av, mener Andreas Reitan.

DUGNAD: Å skaffe lærlingplasser er en perfekt oppgave å gjøre dugnad av, mener Andreas Reitan. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fjoråret ble et rekordår for lærlingeplasser.

DEL

LeserbrevTorsdag 11. januar kom Udir med tall som viser at 2017 ble et rekordår for lærlingplasser: 72 % av søkerne fikk plass. Dette er den høyeste andelen siden man begynte å måle i 2011, altså svært gode nyheter!

Dersom man ikke får lærlingplass, står man ikke helt tomhendt tilbake. Det finnes alternativer, f.eks. fagopplæring i skole. Målet må likevel være at alle som ønsker lærlingplass skal få det. Vi ønsker at fremtidens fagarbeidere skal ha store deler av sin opplæring i arbeidslivet. For den enkelte elev kan det også være en påkjenning å måtte gå tilbake til skolebenken når man er klar for arbeidslivet.

Det handler om politikk

Tallene viser store forskjeller mellom fylkene, og Vestfold oppnår 67 %. Vi er ikke dårligst, men heller ikke best. Det er selvfølgelig eksterne faktorer som påvirker, men det gjør i høyeste grad også politikk. Det handler om budsjettprioriteringer, kriterier i anbudskonkurranser, kontakt mellom næringslivet og skolene, dimensjonering av fagtilbudet i skolene, holdnings- og informasjonsarbeid osv.

Her gjelder det å lære av hverandre, og mange ulike tiltak kan tenkes å ha effekt. I Vestfold har f.eks. fylkeskommunen de to siste årene gjennomført Lærlingstafetten, der en stafettpinne sendes mellom diverse offentlige etater i fylket med oppfordring om å ansette en eller flere lærlinger. Kunnskapsministeren har uttalt at departementet kommer til å gå tettere i dialog med hvert enkelt fylke i fremtiden, for å se om det er noen konkrete tiltak staten og fylkeskommunen kan gjennomføre sammen for å skaffe flere lærlingplasser. Dette ønsker jeg velkommen.

Regjeringspolitikken virker

KS har satt som mål at kommunene skal ha minst to lærlinger i kommunal sektor per 1000 innbyggere. De siste årene har Holmestrand prestert best i Vestfold, og godt over landssnittet for vår kommunestørrelse, med ca. 1,7 lærlinger per 1000 innbygger. I Holmestrand har vi vist politisk vilje til å skape lærlingplasser gjennom bevilgninger over budsjettene.

At 2017 ble et rekordår for lærlingplasser handler også om den politikken regjeringen har ført.
Siden regjeringsskiftet har det blitt stilt strengere krav til at staten skal ta inn lærlinger. Det er dessuten blitt et krav om at bedrifter må ha lærlinger for å vinne offentlige oppdrag. Lærlingtilskuddet har blitt økt enormt, og for å gi lærebedriftene en mulighet til å synliggjøre at de tar samfunnsansvar, har det blitt etablert en merkeordning for godkjente lærebedrifter som har minst én lærling. Det er altså ingen tvil om at sittende regjering satser tungt på å skaffe lærlingplasser.

Man kan ikke lovfeste seg ut av problemet

Det er denne type virkemidler som må til for at man gjennom politikk skal sørge for flere lærlingplasser. Ap ønsker en lovfesting av rett til lærlingplass. Dette er en idé som har blitt slaktet i flere offentlige utredninger. Det er opplagt at man ikke kan lovfeste seg ut av problemet. Man trenger bedrifter som ønsker lærlinger, og som er motiverte til å gi dem god opplæring. Man trenger dessuten at lærlingene får bidra der det er behov for dem, og i faget de ønsker. Det er på den måten man får gode fagarbeidere, og en lovfesting som fungerer som tvang overfor arbeidsgivere utfordrer disse forutsetningene.

Antakelig kan ikke politiske virkemidler alene sørge for gode løsninger. Politikere må legge til rette for at bedriftene skal kunne ha lærlinger, men bedriftene bør også selv ta et samfunnsansvar. Å ha lærling betyr å bidra til å utdanne fagfolk for fremtiden, og gi ungdom en mulighet til å fullføre utdanningen sin på best mulig måte. Det er heller ingen tvil om at lærlinger kan være lønnsomme for bedriftene. Hvordan kan din bedrift få seg lærling spør du? På fylkeskommunens nettsider finnes det en liste over søkere. Det er bare å forsyne seg!

Det er få områder hvor ordet «dugnad» passer bedre. For å sikre alle lærlingplass trenger vi at alle bidrar: politikere, det offentlige, private bedrifter, skolene og elevene. Sammen skal vi få det til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags