Tønsberg og Re Høyre vil gi læreplassgaranti

Av

Torsdag 24, april ble JÅNG arrangert fort første gang, JÅNG er Vestfold Fylkeskommunes første sosiale samling for lærlinger. En samling for å gjøre litt ekstra stas på de som har valgt yrkesfag,

DEL

LeserbrevDet er mange grunner til å velge yrkesfag, men den viktigste grunnen er at ungdommen som velger det kan velge et yrke de virkelig brenner for. Noen tror at yrkesfag er for de svakeste elevene, for dem som er så lei skolen at de ikke gidder å ta studiespesialisering. Det er ikke sant! Noen har en drøm om å bli elektriker, rørlegger, maskinarbeider, bilmekaniker, ungdomsarbeider, helsefagarbeider, kokk eller servitør. Det er mange valg man kan ta innenfor yrkesfag. Og det skal vi være glad for! Vi skal være glad for at flere nå velger yrkesfag, hvis ikke hadde vi ikke hatt noen til å reparere bilene vår, hatt veier å kjøre på, fått servert god mat på restaurant, hatt noen til å bygge hus, fikse rør eller strøm eller hatt fagarbeidere i omsorgstjenesten, skoler og barnehager.

Når elevene, som har valgt yrkesfag, skal søke seg ut i lære og få læreplass for å fullføre utdannelsen og ta et fagbrev er det mange bedrifter som bidrar med å ta inn lærlinger. Å ha en lærling i bedriften krever noe av bedriften, det kreves at det gis god opplæring innenfor fagfeltet og det kreves at bedriften er med på å forme elevene til å bli en god fagarbeider. Og vi trenger flere fagarbeidere. Det er også en stor berikelse for bedriften å ha lærlinger. Det kommer unge mennesker til som kan ha en annen vinkling på ulike problemstillinger, og de ansatte i bedriften må holde seg faglig oppdatert. Det gir igjen god kvalitet på den tjenesten som leveres.

Tønsberg kommune har et vedtatt mål om å ha minimum 2 lærlinger pr. 1000 innbygger. Tønsberg og Re Høyre vil selvfølgelig jobbe videre for å nå det målet, men vi vil strekke oss enda litt lenger. Vi vil jobbe for at kommunen kan gi læreplassgaranti til alle som utdanner seg til helsefagarbeider og barne- og ungdomsarbeider under gitte kriterier, bla at man må være bosatt i kommunen og ha bestått riktig fagkombinasjon i Vg1 og Vg2. Valget på akkurat disse to fagene begrunner vi med at det vil i fremtiden bli stort behov for disse faggruppene i kommunens egne virksomheter.

Det er færre i dag som ikke får læreplass enn før, men for den enkelte som ikke får plass oppleves det som et stort problem og kan ha stor innvirkning på den enkelte ungdoms fremtid. Tønsberg og Re Høyre mener dette tiltaket vil redusere muligheten for at enkelt elever ikke dropper videre utdanning etter Vg2. 

Tønsberg og Re Høyre vil også legge til rette for, og oppfordre til at ufaglærte, som er ansatt i kommunen, kan ta fagbrev gjennom «Fagbrev på jobben» ordningen. Jo mer faglærte vi får i våre virksomheter jo bedre tjenester vil kommunen kunne levere. Flere sier at de er stolte over å ha tatt et fagbrev i voksen alder, at de endelig har fått en utdannelse. Å gi flere muligheten til å ta en utdannelse, og bli fagarbeidere er et godt virkeligmiddel til å utjevne forskjeller.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags