Tønsbergs Blad mener: Si ja til søndagsåpning

«Hvorfor ikke heller utvide Tjømes ordning til hele Færder kommune?»

«Hvorfor ikke heller utvide Tjømes ordning til hele Færder kommune?»

Artikkelen er over 2 år gammel

Når Tjøme nå har opphørt som egen kommune, kan innbyggere og sommergjester risikere at det blir slutt på søndagsåpne butikker midt i travleste sommersesongen, i månedsskiftet juni/juli. Det bør lokale og regionale myndigheter jobbe hardt for å unngå.

DEL

MeningerDet er en forskrift fra 1999 som fastslår at Tjøme skal regnes som et «typisk turiststed». Den daværende kommunen fikk dermed unntak fra de alminnelige reglene i åpningstidsloven, som senere er blitt erstattet av loven om helligdagsfred.

Her heter det at butikker i utgangspunktet skal være stengt på søndager og andre hellig- og høytidsdager, men loven fastslår også en rekke unntak. Blant dem er vel den såkalte Brustadbua det mest kjente, altså at man kan selge dagligvarer på et areal av inntil 100 kvadratmeter. Men på Tjøme gjelder altså ikke denne grensen, og de liberale åpningstidsreglene er heller ikke begrenset til sommersesongen, de gjelder året rundt.

Når forskriften nå utløper, kan det enten ende med at Tjøme får samme regler som Nøtterøy, som ikke har unntak fra den generelle lovbestemmelsen, men der Brustadbu er tillatt. Alternativt kan Tjøme fortsatt regnes som typisk turiststed og fortsette å ha helt åpne butikker. Eventuelt kan søndagsåpningen begrenses til sommersesongen.

Tidligere Vestfold-fylkesmann Erling Lae ledet et utvalg som før jul i fjor kom med forslag til revidering av åpningstidsbestemmelsene. Flertallet ville bl.a. åpne for at Brustadbuene kunne øke til 150 kvadratmeter. Dette vil eventuelt gjøre det mulig for flere butikker å holde åpent søndag. Forslaget er omstridt, og det er ingen grunn til å underslå at både Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke er imot.

Samtidig må også kundenes behov være noe regjering, storting og lokale myndigheter er opptatt av. Det er ingen tvil om at folks livsstil og handlevaner har endret seg i løpet av de siste tiårene. Alle som går i en søndagsåpen butikk, vil se at de ikke mangler kunder. Søndagshandel av dagligvarer er åpenbart noe mange setter pris på.

Så hvorfor ikke heller utvide Tjømes ordning til hele Færder kommune? Nøtterøy er også et typisk turiststed. Det samme er Tønsberg sentrum om sommeren, med gjestebåter, festivaler og show. Å begrense et handelstilbud folk har vent seg til, er å gå feil vei, og vil trolig bare sende flere kunder over til nettbutikkene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags