«Elendig» Frp-jobb

Artikkelen er over 5 år gammel

Det tok atskillig lengre tid for de borgerlige enn for de rødgrønne før flertallet begynte å rokkes på meningsmålingene etter deres respektive valgseire. På en måling i Dagbladet i går er de fire partiene nede i 85 mandater, altså på grensen til flertall i stortingssalen, mens de havnet under grensen i Dagens Næringsliv før helgen.

DEL

Og det er liten tvil om at det er regjeringens budsjettforlag som her slår ut. I samme Dagblad-måling sier 46 prosent av de spurte at budsjettforslaget tar Norge i gal retning, mot 22 prosent som svarer riktig retning. Tydelig er det også hvilket regjeringsparti som har de mest skuffede velgerne.


Flere målinger de siste dagene har sendt Frp ned på 12-tallet, et sted partiet ikke har vært siden forrige århundre. Første nestleder Per Sandberg fastslår nå i alle kanaler at «vi har gjort en elendig jobb», at dette gjelder både presentasjonen av statsbudsjettet ut i offentligheten og den påfølgende debatten – og at problemet særlig knytter seg til budsjettets sosiale profil, noe Frp-velgere er særlig på vakt mot. I disse dager er det kritikken mot, uvissheten rundt og frykten for uføre-reformen som står i fokus.
Lite hjelper det at reformen ble enstemmig vedtatt under rødgrønt styre. Ei heller at noen av kuttene regjeringen har foreslått, fremstår som gradsforskjeller i forhold til hva både flere utredningsutvalg og Ap tidligere har gått inn for. Og kuttet i sykelønnsordningen har regjeringen allerede droppet. Men når det har festnet seg et inntrykk av at budsjettforslaget har en dårlig sosial profil, har det sammenheng med «skattelettelser som favoriserer de rike».


Frp-ledelsen drev forventningene i været foran regjeringsskiftet, roser seg av å ha utålmodige velgere og ba om å bli dømt på sitt første budsjett. 46 prosent «gal vei» er et sterkt signal. Men 32 prosent «vet ikke»-svar forteller Siv Jensen at slaget ikke er tapt. Å få frem helheten og å eksponere alle dem hun anser som budsjettvinnere, blir imidlertid en krevende oppgave. Og foran budsjettforhandlingene har KrF og Venstre gått høyt på banen med mange og sterke krav om endringer – forhandlinger galluptaperen Frp må komme noenlunde helskinnet igjennom hvis regjeringen samlet sett skal sikre sitt flertall.


Husker bedre
Forskere har påvist at et moderat alkohol- forbruk kan bedre hukommelsen hos eldre mennesker. For ser de på det som en medisin, glemmer de neppe å ta den.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags