Enda et magert år

«Skal de svakeste blant oss få et verdig tilbud, går det en grense for hvor mye som kan kuttes»

«Skal de svakeste blant oss få et verdig tilbud, går det en grense for hvor mye som kan kuttes»

Artikkelen er over 5 år gammel

Å styre mot et overskudd på 18 millioner kroner for 2014 ville fått mange bedriftsledere til å gni seg i hendene. Men for Tønsberg kommune, med et årsbudsjett på over 1,9 milliarder og et betydelig underskudd å dekke opp fra 2011, er et slikt resultat langt fra godt nok.

DEL

Håpet om å være over kneika ved årsskiftet er ute: Rådmann Geir Viksand varsler at også i 2015 må kommunen bruke penger til å dekke inn underskuddet fra 2011. Skal Tønsberg komme seg ut av Robek-registeret allerede i 2014, må det spares enda mer, og nivået på tjenestene reduseres. Det sier opposisjonsleder Per Martin Aamodt (Ap) at han ikke vil være med på.


Vi mener det har vært riktig av Tønsberg å prøve å komme seg ut av Robek snarest mulig. Byutviklingen går i høyt tempo, med boligutbygging, nye veiløsninger og kommunereform som noen av stikkordene. Samtidig legger befolkningsvekst og eldrebølge kraftig press på kommunens tjenestetilbud. Da er det svært viktig for kommunen å ha full handlefrihet og penger til å investere.


Men samtidig som vi mener den stramme økonomistyringen må fortsette, er vi enige med Aamodt i at noen områder kan bli svært vanskelige å spare på. Ved siden av skattesvikt er overskridelser i omsorgen den viktigste årsaken til at kommunen ikke leverer et høyere overskudd. Også i omsorgen er det effektivisert, men brukerne blir flere, og det samme gjør ressursbehovet pr. bruker. Skal de svakeste blant oss få et verdig tilbud, går det en grense for hvor mye som kan kuttes her. Det krever i så fall enda strammere prioriteringer på andre områder. Og evnen til å samarbeide med nabokommuner, frivillighet og næringsliv om å løse oppgaver blir ikke mindre viktig.

Tydelig biskop
Kirken må bli varmere og mer gjestfri, sa Tunsbergs nye biskop, Per Arne Dahl, under vigslingsgudstjenesten søndag. Men samtidig som Dahl fremhevet nestekjærlighetens budskap, kom han også med en soleklar opp-fordring til at kristne må stå opp mot urett og ondskap, uansett hvor. I et Norge og Vest-Europa der kristen tro taper terreng, trenger Kirken ledere som tør å stå for noe, men samtidig er rause nok til å komme tvilere og annerledes troende i møte, og som kan være til stede i folks hverdag og samtid. Dahls første preken som biskop tyder på at han er en slik leder.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags