God prosess i Re

«Re-politikerne gjør rett når de ikke vil utelukke alle andre løsninger nå»

«Re-politikerne gjør rett når de ikke vil utelukke alle andre løsninger nå»

Artikkelen er over 5 år gammel

En sammenslåing med Holmestrand og Hof skal fortsatt være første prioritet for Re kommune, vedtok flertallet i kommunestyret tirsdag. Samtidig var det enighet om at dørene for bynaboene Horten og Tønsberg ikke skal lukkes før innbyggerne er hørt gjennom folkemøter og en undersøkelse senere i høst.

DEL

For oss virker dette som en klok politikk. Å følge et hovedspor, slik også Stokke gjør, er greit, men samtidig mener vi Re-politikerne gjør rett når de ikke vil utelukke alle andre løsninger nå. De vet at det er flere problemstillinger som først bør diskuteres grundig og i dialog med befolkningen.


At en 3K-løsning med en storkommune i nordfylket virker forlokkende på mange i Re, kan vi forstå. Forskjellen i folketall mellom Re og Holmestrand er ikke veldig stor, og mange i Re synes nok en sammenslåing den veien minsker risikoen for å bli «overkjørt», selv om også Sande skulle bli med.


Et minus med en storkommune i nordfylket er etter vårt skjønn at en slik kommune vil mangle en by eller tettsted som fremstår som et naturlig sentrum for hele kommunen. Store deler av Re sogner til Tønsberg. Av de yrkesaktive i kommunen pendler over 1000 til Tønsberg, ca. 350 til Horten og ca. 250 til Holmestrand. Tønsberg er den viktigste byen for Re-innbyggerne, det er her de jobber og bruker mange tjenester. Det taler også for at det er her de bør være med og påvirke samfunnsutviklingen.


For en del mennesker i Re står nok likevel sammenslåing med Tønsberg som det store skrekkscenarioet, særlig hvis også Nøtterøy og Tjøme blir med. I en slik kommune vil innbyggerne i Re bare utgjøre snaut 12 prosent av befolkningen. Men betyr det nødvendigvis at bygdesamfunnene i Re blir redusert til avmektige utkantstrøk?


Etter vårt skjønn har Re mye å bidra med: Rikelig med arealer, et sterkt landbruk og et næringsliv som er større og mer variert enn mange tønsbergensere er klar over. Ikke minst har kommunen og næringslivet sammen bygget opp Revetal til et flott handelssted og offentlig servicesentrum som vil stå sterkt uansett kommunetilknytning.
Som rådmannen i Re selv er inne på, er det nok viktigere for innbyggerne at skoler, barnehager og sykehjem ligger rett rundt hjørnet enn at rådhuset gjør det. Det blir spennende å se hva Res befolkning mener.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags