Retten til å være ulik

«Toleranse er å tåle det som er uvant og fremmed, ikke det vi allerede godtar»

«Toleranse er å tåle det som er uvant og fremmed, ikke det vi allerede godtar»

Artikkelen er over 5 år gammel

Det gleder oss å se at Beth Kelly Berg Hope-Johnson får sterk og varmende støtte fra mange mennesker i nærmiljøet etter at hun i tirsdagens avis fortalte om trakasseringen hun opplever etter at hun i sommer begynte å kle seg i kvinneklær.

DEL

Hope-Johnson er i biologisk forstand fortsatt mann, men har alltid følt seg som jente og kvinne. Nå har 31-åringen startet den lange og krevende prosessen mot et kjønnsskifte.
Kjønnsidentitet er noe som ligger dypt i oss alle, og som også sterkt påvirker måten vi betrakter våre medmennesker på. Vi forstår at det føles fremmed, kanskje også provoserende, å se en person med maskuline trekk kle seg i kvinneklær og bruke sminke, parykk og brystproteser. Men det gir oss ikke rett til å mobbe eller banke opp dem det gjelder.


Dessverre er Hope-Johnsons historie ikke enestående. Mange transpersoner opplever både diskriminering og trakassering. Flere av dem orker ikke engang å gå rundt i byen, forteller Linda Halvorsen i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Vestfold.


Hope-Johnson forteller at det var en sang med bandet Kiss som fikk henne til å velge fornavnet «Beth». Sangens omkved lyder «Beth, what can I do». Slik har hun kanskje tenkt selv også. Det har kostet mye å komme ut i det offentlige rom som kvinne, men det er nå en gang slik hun er og vil være. I intervjuet med Tønsbergs Blad ber hun ikke om noe annet av oss enn å få gå i fred. Det er en selvfølgelig rett.


Norge feirer i år 200-årsjubileet for Grunnloven av 1814. En grunnlov som har folkestyre og respekt for innbyggernes rettigheter som bærende ideer. Gradvis har disse ideene også manifestert seg i form av en økende respekt og toleranse for samfunnets minoriteter, enten det handler om legning, funksjonshemninger, livssyn eller etnisk opprinnelse.


Men en ting er å vedta lover som forbyr diskriminering og nikke anerkjennende til politisk korrekt snakk om toleranse og likeverd. Noe annet er hvordan vi selv opptrer i hverdagen. Toleranse er å tåle det som er uvant og fremmed, ikke det vi allerede godtar. Og selv om vi nordmenn liker å se på oss selv som opplyste og vidsynte, viser Beth Kelly Berg Hope-Johnsons erfaringer at vi fortsatt har en vei å gå.


Nettopp derfor er det så bra at folk reagerer og gir henne sin støtte, både i kommentarfeltene og ansikt til ansikt på gaten. Vi trenger det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags