Stresset og vellykket

Artikkelen er over 5 år gammel

Aldri har velstanden vært høyere i Norge. Aldri har skole- og helsetilbudet vært bedre. Likevel svarer 39 prosent av jentene på ungdomstrinnet i Tønsberg at de føler at alt er et slit. Det er selvfølgelig ikke bra, og ekstra bekymringsfullt er det at psykiske helseplager blant jenter ser ut til å ha økt de siste to-tre årene.

DEL

Opplysningene stammer fra den store Ungdata-­undersøkelsen, der 63.000 ungdomsskoleelever fra 150 kommuner er spurt om helse, hvordan de har det på skolen, fritidsaktiviteter, kriminalitet, rusmiddelbruk og forhold til foreldre og venner – blant mye annet.


Psykiske helseplager er ifølge rapporten ikke like utbredt blant gutter. Når det gjelder dem, er det imidlertid andre forhold som er bekymringsfulle. Tendensen til for mye stillesitting og noe slapp holdning til videre utdannelse er blant dem. Resultatene fra de vestfoldkommunene som har vært med i undersøkelsen avviker lite fra tendensen i landet for øvrig.


Forklaringen på at jenter i større grad enn før sliter med psykiske helseplager kan være mange, men det er mulig ungdommene selv er svært nær svaret, når de sier at presset om å gjøre det bra på skolen, se bra ut og være populær, er for stort. Såkalte sosiale medier har mye godt ved seg, men de har også åpnet muligheten for et «målesamfunn», der folk nærmest fra time til time får vite hvor populære eller upopulære de er. Det byr på noen utfordringer.


Selv om det er grunn til bekymring når det gjelder noen av funnene i rapporten, er det svært mange positive signaler. Hovedbildet er nemlig at dagens ungdom er både veltilpasset og hjemmekjær og at omfanget av ungdoms­kriminalitet, røyking, rus og vold blir stadig mindre.


Rapporten forteller også at de fleste ungdommer har gode venner de stoler på og at de trives på hjemstedet sitt. Dessuten er det færre elever som skulker skolen og stadig flere er fornøyde med foreldrene sine, som de opplever som viktige støttespillere i hverdagen.


Akkurat det burde borge for at det er mulig å gjøre noe med den uheldige utviklingen når det gjelder psykiske helseplager blant jenter – og den økende slappheten blant guttene.


Det krever imidlertid at dagens ungdomsforeldre foretar en kritisk gjennomgang av egne holdninger til «målesamfunnet» og sosiale medier - og til graden av stillesitting. Bare da kan de bli troverdige rollemodeller. Det kan bli en krevende øvelse for mange.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags