Interessant forslag

«Vi tror ikke en avgiftslettelse for småskalaproduksjon av øl vil ha konsekvenser for forbruket»

«Vi tror ikke en avgiftslettelse for småskalaproduksjon av øl vil ha konsekvenser for forbruket»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDet er selvfølgelig ingen tilfeldighet at Frps stortingsrepresentanter Morten Stordalen og Roy Steffensen lanserer et forslag om redusert alkoholavgift for mikrobryggeriene akkurat nå. Det er sommer, det er utepilsvær, det er snart valg og naturligvis håper de to å sanke noen ekstra stemmer med utspillet sitt. Men det betyr ikke at forslaget bare skal avfeies som valgflesk.

Initiativet kommer for øvrig fra Bryggeri- og drikkevareforeningen, som ønsker et håndslag til de mange småskalaprodusentene. Finansdepartementet har bedt om et høringsnotat fra Skattedirektoratet for å få de økonomiske konsekvensene klart for seg. Stordalen og Steffensen håper et forslag om mindre avgift på volumer under 200.000 liter kan innarbeides i statsbudsjettet for 2018.

Vi har en streng alkoholpolitikk i Norge, og det bør vi fortsette å ha. Det er også bekymringsfullt at alkoholkonsumet blant nordmenn over lengre tid har økt, selv om omsetningen over disk i Norge har falt det siste året og ungdommen ser ut til å drikke noe mindre enn for noen år siden. Men vi tror ikke at en avgiftslettelse for småskalaproduksjon av øl vil ha konsekvenser for forbruket.

Dette ølet kommer uansett til å være dyrere enn industriprodusert øl. Snarere har nok Mathias Krüger ved Færder Mikrobryggeri et poeng når han snakker om at dette handler mer om at de minste mikrobryggerne kan få en normal årsinntekt av virksomheten og de noe større, som Færder, kan ha arbeidsdager av vanlig lengde.

På få år har interessen og kunnskapen om øl nærmest eksplodert i Norge. Hjemmebrygging er blitt en populær hobby, og mens Bryggeriforeningen for et drøyt tiår siden bare hadde elleve medlemsbedrifter er tallet nå oppe i ca. 120. De fleste av disse er små by- og gårdsbryggerier, som totalt sett er viktig næringsvirksomhet og som har gjort mye for å øke nordmenns bevissthet om at øl handler om mye mer enn å drikke mest mulig på kortest mulig tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags