Sliter med reformen

«Maktkamp og mangel på entusiasme er to av de viktigste stikkordene»

«Maktkamp og mangel på entusiasme er to av de viktigste stikkordene»

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Med seks frivillige sammenslåinger har kommunereformen vært en suksess her i Vestfold. Regionreformen vi også er en del av, har derimot fått en svært dårlig start i området rundt Oslofjorden. Maktkamp og mangel på entusiasme er to av de viktigste stikkordene.

Maktkamp er det åpenbart i forholdet mellom Vestfold og Telemark. De to fylkene, som egentlig ikke hadde ønsket å bli stående alene sammen, blir nettopp det. Og at fylkesmannsembetet blir lagt til Tønsberg, har falt telemarkingene tungt for brystet. Dessverre har sinnet vendt seg mer mot oss i nabofylket enn mot regjeringen som er ansvarlig for beslutningen.

 «Griske, frekke og superupålitelige, som har grabbet til seg alt de kan få,» var ordene Fyresdal-ordfører Erik Skjervagen (Ap) brukte om de kommende regionpartnerne i Vestfold. At Telemark opprinnelig krevde både fylkesmann og fylkesordfører selv, hindrer dem ikke i å anklage naboen for griskhet. Og nå mobiliseres det for å sikre at alt av fylkeskommunal administrasjon blir lagt til Skien.

Riktignok har kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sagt at ingen by i den nye regionen får både fylkesmann og fylkeskommune. Og intensjonsavtalen Vestfold og Telemark forhandlet seg frem til i fjor høst, men aldri signerte, la også opp til en deling mellom Tønsberg og Skien. Men sterke krefter i Vestfold har ikke gitt opp kampen om å få begge deler til Tønsberg.

Vi skulle selvfølgelig gjerne sett at det ble slik. Både beliggenhet, infrastruktur og rekrutteringsgrunnlag gjør Tønsberg mer egnet som regionhovedstad enn Skien. Samtidig er det ikke mulig å basere en vellykket sammenslåing på at den ene parten bare skal gi og den andre bare ta. Begge sider må være villige til å strekke ut en hånd. Derfor er det vanskelig å se med optimisme på sammenslåingsprosessen mellom Vestfold og Telemark akkurat nå.

Samtidig kan den nylig vedtatte regioninndelingen rundt Oslofjorden være i spill. Både rødgrønn seier ved stortingsvalget og det faktum at flertallet i Buskerud fylkesting ønsker omkamp om Viken-regionen kan bidra til det.

I Buskerud har det vært mye motvilje til å gå sammen med Telemark, men skulle det likevel åpne seg muligheter for en BTV-sammenslåing, vil resultatet kunne bli en sterkere og mer hensiktsmessig region. Vi tror også at sammenslåingsprosessen kan bli enklere i en region som henger mer naturlig sammen og har et bedre balansert bosettingsmønster.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags