Færder-politikerne er valgt til å lede, og det må vi kunne kreve at de gjør. Dette vedtaket leder ingensteds hen

LEDER IKKE: Det politiske flertallet i Færder fraskriver seg ansvar ved ikke å ville mene noe om hva som er innmark og utmark på denne eiendommen på Treidene, mener Tønsbergs Blad. Her fra en befaring på stedet i mars.

LEDER IKKE: Det politiske flertallet i Færder fraskriver seg ansvar ved ikke å ville mene noe om hva som er innmark og utmark på denne eiendommen på Treidene, mener Tønsbergs Blad. Her fra en befaring på stedet i mars. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det skal ikke bli lettere å løse konflikter mellom ferdselsrett og eiendomsrett i strandsonen på Tjøme og Nøtterøy hvis Færder kommune fortsetter å være like utydelige som vedtaket i formannskapet sist torsdag legger opp til.

DEL

MeningerEn grunneier på Treidene på Tjøme hadde bedt kommunen uttale seg om ferdselsretten langs stranden på sin eiendom. Grunneieren ville vite om kommunen synes det er greit at «fremmede folk på egen hånd kan sette seg ned på vår strand og bruke den til allment oppholdssted med bading.» Mannen legger ikke skjul på at han har følt seg provosert av folk som han synes har tatt seg til rette. At folk ferdes til fots over eiendommen, er en annen sak, og det ber han heller ikke kommunen mene noe om.

Spørsmålet i denne saken er om nedre del av eiendommen, lengst unna husene, er innmark, der du ikke har lov til å gå, eller utmark, der allemannsretten gjelder. Rådmannens forslag var et kompromiss: Stranden på eiendommen er utmark, og folk flest har rett til å gå der. Samtidig: Når eieren er til stede, bør folk ikke få slå seg ned og bade fordi det er sjenerende for ham og familien. Når han ikke er til stede, er det derimot fritt fram også for bading og opphold.

Vi synes dette i utgangspunktet virker som en grei løsning. Men saken har vært vanskelig for politikere fra flere leire i Færder kommune, og i mars valgte formannskapet å utsette den i påvente av et faglig råd fra Fylkesmannen.

Rådet derfra ga full tilslutning til rådmannens forslag. Likevel, da saken nå kom opp igjen i formannskapet, valgte flertallet til slutt å støtte et forslag fra Tom Mello (H) der det heter at «da denne saken er så spesiell og at en uttalelse fra kommunen kan skape uheldig presedens som kan slå begge veier, vil kommunen avstå fra å uttale seg.»

Som unnskyldning for å la være å mene noe, viser Mello til et rundskriv fra Miljødirektoratet der det heter at kommunen ikke alltid må avgi en konkret uttalelse om tvilsspørsmål. Men dette er ment som en unntaksbestemmelse, og vi har ingen forståelse for hvorfor det politiske flertallet i øykommunen velger å gjemme seg bak den.

At konflikten mellom ferdselsrett og eiendomsrett skaper mange vanskelige saker, er greit nok. Men nettopp derfor trenger Færders innbyggere og hytteeiere at politikerne tør å vise vei, både prinsipielt og fra sak til sak. De er valgt til å lede, og det må vi kunne kreve at de gjør. Dette vedtaket leder ingensteds hen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags