Hvorfor har vi gutteting og jenteting?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hele livet har jeg hørt at rosa er en feminin jentefarge og blå er en maskulin  guttefarge.

DEL

LeserbrevGutteklær og jenteklær.

Gutteleker og jenteleker.

Guttefarger og jentefarger.

Gutte ting og jenteting.


Hele livet har jeg hørt at rosa er en feminin jentefarge og blå er en maskulin guttefarge.

At jenter burde gå i fine, søte prinsessegensere og rosa bukser, mens guttene burde gå i grå hettegensere med Harley Davidson markert foran og bak, grå bukser og et skinnbelte. 

Hvis gutter leker med dukker er de mest sannsynlig homofile, og jenter SKAL like prinsesser og enhjørninger.

La barna velge

Hvorfor har det blitt sånn? Hvorfor lærer vi opp barn til å følge samfunnets standarder og idealer på hvordan en jente og en gutt ser ut. Hvorfor lar vi ikke bare alle barn leke med det de selv vil? La dem velge om de vil leke med barbie eller biler. Eller begge. La oss lære dem at det er lov til å velge det som ikke alle andre velger.Det er lov til å være annerledes.

Gå inn i en lekebutikk og observer hvordan leker er. Hvordan de fleste barbiedukker  bruker høye hæler, rosa klær og har en liten søt håndveske. Og i «gutteavdelingen» så er det traktorer og muskeløse actionfigurer.

Feminint og maskulint

Guttedukker er maskuline, jentedukker er feminine. Men det er jo ikke sånn i virkeligheten. Gutteklær og jenteklær er så utrolig dumt. Det burde bare være merket som «klær».

Men for all del, jeg burde være sykt glad for at kvinnenes barberhøvel har rosa håndtak og lukter godt. Fordi det er jo tross alt sånn kvinner er? Feminine og lukter godt. Eller?

La oss få en slutt på dette her med jenteting og gutteting. La det bare være ting. Så blir det lettere for barn og unge å velge det de selv ønsker! Only dead fish go with the flow. Vær deg selv, ikke hva samfunnet har valgt du skal være fordi du er gutt eller jente.
 

Mina Våden

Engasjert

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags