Gutta er taperne i samfunnet i dag

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Gutter får dårligere karakterer enn jenter, både på ungdomsskolen og på videregående. Og det er langt færre menn enn kvinner som tar doktorgrad.

DEL

LeserbrevJeg er feminist, og jeg er stolt av det. Jeg er en av dem som er overbevist om at dersom menn hadde hatt mensen hadde sanitærforholdene i verden vært vesentlig bedre.

Og for dem som ikke vet det, det er faktisk to og en halv milliard mennesker som ikke har tilgang på toalett. Jeg er en av dem som mener at kjønnsroller ikke skal sette begrensinger, og at like rettigheter og like muligheter ikke kommer av seg selv.

Likestilling err også menns kamp

Men i lys av kvinnedagen 8.mars, mener jeg det er viktig å presisere at likestilling også er menns kamp. Likestilling og feminisme handler om å gi mennesker like muligheter uavhengig av kjønn, og den kampen er like viktig i dag som den var tidligere.

LES OGSÅ: : Stor ungdata-undersøkelse: Nå skal flere tusen unge spørres om frokost, trening, venner og foreldre

Jeg vil driste meg til å mene at gutta er taperne i samfunnet i dag. De er overrepresentert på selvmordsstatistikken, de er overrepresentert på kriminalstatistikken, og de er mer utsatt for vold, for alkohol og for narkotika. Det er langt flere unge uføre menn enn kvinner, og bare 10-35 prosent av studentene på studier som medisin, jus og psykologi (som er ekstra vanskelig å komme inn på) er gutter. For ikke å glemme at kvinner gjennomsnittlig lever lenger.

DYSTRE TALL: Gutter er overrepresentert på kriminalstatistikken og de er mest utsatt for vold alkohol og narkotika.

DYSTRE TALL: Gutter er overrepresentert på kriminalstatistikken og de er mest utsatt for vold alkohol og narkotika. Foto:

Dårlige karakterer, dårligere utdannelse

Gutter får dårligere karakterer enn jenter, både på ungdomsskolen og på videregående. Og det er langt færre menn enn kvinner som tar doktorgrad. Men det mest alvorlige av alt, og det er svært alvorlig, er at langt flere jenter enn gutter fullfører videregående opplæring. Faktisk er det så mange som 16 prosent flere jenter enn gutter som fullfører videregående på normert tid.

LES OGSÅ: Før var det bare noen som kom inn på videregående skole

Jeg mener selvfølgelig ikke at dette bare skyldes kjønnsforskjeller, men jeg tror likevel det er et problem at skolesystem ikke er godt nok tilpasset gutters behov. Resultatet av dette blir et samfunn der kvinner er vinnerne, og menn er mer utsatt for å falle utenfor. Dette er ikke et likestilt samfunn, og det gir ikke gutter de samme mulighetene til å lykkes.

Årets hovedparole under 8.mars toget i Oslo var «kampen mot vold og voldtekt – styrk rettsikkerheten for kvinner». Menns vold mot kvinner oppleves, med rette, som en trussel mot likestillingen, og har være en fanesak i kvinnekampen siden 70-tallet. Kvinners vold mot menn derimot snakkes ikke om i det hele tatt.

Også kvinner bruker vold

Både norske og utenlandske studier viser at også kvinner utøver vold i nære relasjoner. Rapporten «Vold og voldtekt i Norge» fra 2014 viser at 16.3 prosent av norske menn, eller cirka 290.000 menn, har opplevd vold fra partneren. Utøvelse av vold er straffbart, men studier viser at menn som blir utsatt for vold av kvinner ikke bli trodd og ikke blir tatt på alvor. Dette bidrar til å skamlegge et tema som allerede er skambelagt, og det gir menn dårligere rettsikkerhet enn kvinner i samme situasjon.

Siden 90-tallet har antallet barnløse, ensomme menn doblet seg. Kvinner får omsorgen for barn etter skilsmisse i 66 prosent av tilfellene. Det er etter barneloven den mannen mor er gift med ved fødsel som automatisk blir registrert som far (altså ikke den biologiske), og fars rett til pappaperm er avhengig av at mor har vært i arbeid.

Vi kan aldri bli helt like

Vi må erkjenne at vi er forskjellige, og at menn og kvinner aldri kan bli helt like. Men når det grunnleggende samfunnssystemet svikter, mener jeg heller ikke menn kan si seg fornøyd med dagens likestilling.

Vi må kjempe for reell likestilling og et samfunn med like rettigheter og like muligheter for alle. Det er på tide at vi ser kjønn som et spekter, og ikke bare som to forskjellige sett med ideer. FN har lansert kampanjen «heforshe», og kanskje er det på tide å lansere «hunforhan» også. Så kjære alle menn der ute, We Can Do It. 

Karoline Aarvold

Kommunestyrerepresentant

Tjøme (H)

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags