Kanskje gubben blir flinkere til å ta oppvaska om du denger han bittelitt?

RYSTET: Spaltist Lise Marie Sommerstad mener det er politiske strømninger både i USA og i Europa som gjør at vi bør tenke på historien har lært oss.

RYSTET: Spaltist Lise Marie Sommerstad mener det er politiske strømninger både i USA og i Europa som gjør at vi bør tenke på historien har lært oss. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Lover mot abort og for partnervold - og et innreiseforbud som ligner stygt på jødeforfølgelsen under krigen. Nå er det på tide å lære av historien, skriver spaltist Lise Marie Sommerstad.

DEL

SpaltistDen som ikke kan huske historien er dømt til å gjenta den. Et sitat fra George Santayan som for meg de siste ukene har stått svært sterkt. Sitatet preget historietimene på ungdomsskolen så sterkt at jeg fremdeles husker det.

På tur med hvite busser i Polen, ble det gjentatt hver eneste dag av tidsvitnet vårt. Jeg tror ikke jeg er alene om å få ny respekt for tyngden i ordene, i lys av de siste ukers politiske bevegelser. Det er på tide å børste støv av et sitat som til stadighet gjør seg aktuelt.

LES OGSÅ: Øystein (17) våknet til brannen (+)

Noen må dra i bremsen!

Etter det amerikanske valget, håpet jeg i det lengste at det var overdramatisert. Så ille kunne det jo ikke bli? Noe fornuft måte det jo være i mannen? En eller annen måtte da dra i bremsene? Det er gått noen uker, og jeg begynner å bli fryktelig bekymra.

Det er nok ikke det å droppe støtten til organisasjoner som tilbyr rådgivning ved abort som velter det store politiske lasset. Men det sender signaler. Det sender signaler om at fordømmingen av kvinner som tar et valg, er riktig. Et valg som i bunn og grunn er tøft nok som det er. Å mate krefter som fordømmer, hetser, og sjikanener kvinner for det valget de tar over egen kropp, er virkelig ikke greit.

Å signalisere at abort er feil, er virkelig ikke greit. For det er det man gjør. Øker stigmaet, og støtter fordømmelse. Man nærer mennesker, som synes de har rett til å presse moralen sin opp i en livmor de ikke har noe med!

Det er et kraftig slag i baugen for et viktig symbol på kvinnekampen. Lokal selvråderett over egen livmor. Rett til å ta kontroll over sitt eget kjønnsorgan! Det er virkelig ikke greit.

LES OGSÅ: Nei, barnevernet består ikke av onde mennesker som bare skal ødelegge familier

Oppdragervold skal være greit??

Samtidig, i nabolandet vårt, leverer en kvinnelig politiker et lovforslag om avkriminaliserer vold i nære relasjoner. Et lovforslag som tilsier at oppdragervold, og vold i parforholdet må være greit. Myndighetene har ikke noe med å legge seg opp i familiens indre justis. Jammen godt den loven kommer på plass! Hvordan skal man ellers kunne forvente at en kvinne skal klare å oppføre seg som folk?

Det blåser en konservativ vind over to stormakter som gir en stygg skygge. Begge presser ordet ”familieverdier” forran seg. Hvilke familieverdier er det? Å ikke klare å oppdra barn uten å bruke vold, eller å få respekt av sin kone uten at hun er redd deg? Kanskje gubben blir litt flinkere til å ta oppvaska om man denger han bittelitt, bare så han skjønner alvoret liksom?  Og ærlig talt, jeg vil ha meg frabedt å være oppdrettsanlegg.

LES OGSÅ: – Du tar opp en skoleplass noen andre ikke fikk. Synes du virkelig det er urimelig å forvente at du møter opp?

Jødeforbud og taterforfølgelse

Vi rakk så vidt å få tilbake pusten etter abortlover og partnervold, før meldingen kom om innreiseforbud! Innreiseforbud for mennesker fra sju muslimske land. Med historien i bakhodet, gir det en virkelig dårlig smak i munnen. Det er skremmende at man vil utestenge noen basert på kultur og religion i landet de har sin opprinnelse fra. Det er litt for likt jødeforbud og taterforfølgelse.

Det er enda mer skremmende at det finnes mennesker selv her hjemme, som mener forbudet er fornuftig. Det er så historieløst, at man virkelig får øynene opp for hvor viktig alle fagene vi mente vi ikke hadde bruk for, egentlig er. Å utestenge noen basert på religion, kultur, rase, kjønn, etnisitet, politisk ståsted eller en eller annen grunn du måtte finne på, er jo oppskriften på ekstremisme

Det er lys i enden av tunellen. Folk demonstrerer, og det skjønner jeg veldig godt. Man skal ikke godta noe, bare fordi det kommer fra en folkevalgt, når man vitterlig stemte imot. Man skal ikke godta at bare fordi noen har kommet til makten, er deres ord lov. Da heter det diktatur, og så galt får vi håp det ikke blir.

Jeg avslutter med et sitat, jeg var så godt i gang. Denne gangen fra en mann som er stolt av å være født uten testikler, Buck Angel. ”Grab me by the pussy, I dare you.”

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags