Lise Mandals kortslutning

Heming Olaussen, leder Tønsberg SV

Heming Olaussen, leder Tønsberg SV Foto:

Av
DEL

LeserbrevI diskusjonen om nivået på godtgjøringa til ordfører i Tønsberg drar Lise Mandal kjønnskortet (TB på nett, 12.10: « Når vi endelig har fått en kvinnelig ordfører provoserer det meg at det første man setter på agendaen erordførerens lønn. Det gir en veldig dårlig signaleffekt, sier opposisjonsleder Lise Mandal»). Jeg er veldig forundra over dette utspillet fra Høyres tapende ordførerkandidat.

Hun veit – eller burde vite – at Fellesnemnda behandla dette spørsmålet allerede i november 2018. Da var ikke nominasjonene klare en gang, og ingen kunne på det tidspunkt vite om det kom til å bli mannlig eller kvinnelig ordfører i Tønsberg nesten et år seinere. SVs forslag – fremma av SVs kvinnelige representant i Fellesnemnda Anette Viken – gikk ut på at ordfører burde klarer seg med det samme som en stortingsrepresentant, altså ca. 1 million kroner i årlig godtgjørelse.

Forslaget fikk kun SVs stemmer. Alle de andre partiene gikk for 110 %. Forskjellen er altså ca. 100.000 kroner i året. Det er ingen dramatisk forskjell, men illustrerer at det er SVs prinsipielle politikk å søke å være tilbakeholdne og ikke ledende i ei utvikling der toppolitikere og toppbyråkrater i det offentlige drar fra og øker forskjellene mellom topp og bånn i samfunnet. Dette er en politikk SV har stått for i Stortinget (Stortingslønn og -pensjon) og i kommunene over hele Norge – ikke bare i Tønsberg. Vi fikk for den saks skyld også i sin tid gjennom i den politiske plattformen for Re og Tønsberg at kommunen ikke skulle være lønnsledende, og jeg vil påstå at vi bidro til at kommunen holder seg med kommunalsjefer, og ikke kommunaldirektører som administrativt sektoransvarlige. Høyre har stort sett stått for det motsatte – folka i toppen fortjener det beste og det meste. Mandal drar fram manglende overtidsbetaling, seine møter og mye arbeid. Jeg vil tro de fleste ordførere synes vervet er så spennende og givende – kfr. viljen til gjenvalg – at lønnsnivået er nokså underordna. Muligens ikke i Høyre, kanskje, som rekrutterer en del av sine kandidater fra spesielle samfunnslag?

Det er interessant at Mandal bagatelliserer ei innsparing på 100.000 kroner. I en sammenheng der kommunen mangler opp mot 100 millioner på å gå i balanse, kan jeg være enig i at beløpet virker puslete. Men nettopp da kan 100.000 utgjøre forskjellen i mange virksomheter og tjenester, f.eks. for barn og unge. Det kan f.eks. være forskjellen på om Revetal ungdomsskole kan tilby elevene et grøtmåltid om morran eller ikke. Det kunne jo Mandal heller være opptatt av, enn å forsvare privilegier og goder for dem som har mest fra før?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags