Mange sier at vi er forpliktet til å importere farlig avfall, men det er bare løgn

Av

Vi er faktisk bare forpliktet til å ivareta vårt eget søppel.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ikke mange dagene siden Erna Solberg uttalte at veksten Norge skal ha fremover skal ligge i de grønne løsningene. Dette er en presisering som forplikter!

Likevel vil dette høyaktuelle scenarioet kunne bli annonsert før fellesferien 2020: Staten eksproprierer eiendom til fordel for privat aktør!

Og for å nevne noe, denne private aktøren vil tjene milliarder av kroner på å putte gift ned i bakken under barnehager, skoler og hus. Mennesker og miljø vil kunne ta skade til evig tid. Et slikt scenario har potensialet til å kunne bli en av de store katastrofer med episenter i ytre Oslofjord og dette vil kunne spre seg som en alvorlig miljøbombe over landegrenser med havstrømmer og opp mellom porøse sprekker i kalkfjellet inn i hus og ned i lunger. Og om beliggenheten i fjellet har mange av de fremste fagfolk i gelogi sagt noe om, og dette er ikke oppløftende lesning.

Det er ikke rart at vi er redde. Redde for livet som skal komme, livredde! Desperate og fulle av frykt. Ja, for hvordan vil de være å leve over lekkende gruver fylt med gift, når fakta fra eksperter ligger på bordet. Denne frykten forteller oss noe meget viktig om det vi trenger og den kommer fra vårt aller viktigste signalsystem, som har bidratt til vår overlevelse siden tidenes morgen.

Og hvordan kan det stå så ille til i vårt lille trygge langstrakte land? Var det ikke her vi egentlig kunne føle oss trygge? Mange spørsmål er ubesvart og forvirringen er et faktum. Det er behov for kunne forstå hvorfor det har blitt slik.

Mange sier at vi er forpliktet til å importere farlig avfall, men det er bare løgn. Vi er faktisk bare forpliktet til å ivareta vårt eget søppel. Hva kan da være en forklaring? Handler det om arroganse? Ja det kan faktisk være. For arroganse handler i siste ende om dårlige vurderinger basert på mangelfull informasjon og dette kan skape store problemer når det forekommer hos de folkevalgte. Gruppetenkning er også en velkjent trussel mot gode beslutningsprosesser i kriser. For vi kan vel si at vi er i en krise. Det er i hvert fall det mange sier når Langøya snart er full. Fylt med mye vi mulig ikke vet hva er. Og hva med folket rundt Langøya og hvor går vannstrømmen derfra? Ser vi starten på det som kan likne på plutokratiske vibrasjoner hos de folkevalgte der det ikke lenger blir et skille mellom politisk makt og kapital? Jeg håper det ikke står så ille til, men det er ikke rart at dette gir mening og kan forklare det som utspiller seg i politikkens verden.

Kjære Erna Solberg og regjering; dere har en jobb å gjøre. Har dere glemt “ føre-var” prinsippet? Det er vel ingen som ønsker å være medansvarlige for den tragedien dette vil kunne påføre mennesker i all fremtid. Og dere er faktisk ansvarlige når dere utsetter folk i Vestfold og Telemark for det vi psykologer kan kalle for “ langsom vold” i et miljøperspektiv.
Legg ned alle planer om et gigantisk uhåndterlig deponi som vil kunne lekke og forurense inn i all fremtid. Fremtidsløsninger ligger hovedsaklig i avfallsminimering og deretter i mindre, tette, tørre og kontrollerbare spesialdeponier. Vi ønsker vel ikke å overlate et uhåndterlig problem til våre barn og etterkommere i all evighet?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.