Manglende skilting i Tønsberg: Det holder ikke å bruke mobiltelefonen for å finne fram

SKJULT ATTRAKSJON: Fra E18 mangler det brune turistskilt som viser at Tønsberg er en middelalderby med mange historiske attraksjoner, skriver Per Brun. Han er også bekymret for manglende skilting til sykehus og førstehjelpstilbud.

SKJULT ATTRAKSJON: Fra E18 mangler det brune turistskilt som viser at Tønsberg er en middelalderby med mange historiske attraksjoner, skriver Per Brun. Han er også bekymret for manglende skilting til sykehus og førstehjelpstilbud. Foto:

Av

Skilting av spesielle objekt, spesielle bygninger og eiendommer burde være en enkel oppgave.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det har mange ganger blitt tatt opp den manglende skiltingen til Tønsberg, og i Tønsberg. Det virker som om de forskjellige myndigheter, være seg kommune, fylke eller veimyndigheter ser på skilt som en styggedom. Selv om vi har mobiltelefoner og GPS i lommen, eller i bilen, så er de gode gamle skiltene fortsatt en nødvendighet. Veivesenet er den store bremseklossen i Vestfold.

■ Fra E18 mangler det brune turistskilt som viser at Tønsberg er en middelalderby med mange historiske attraksjoner. I utlandet og i andre fylker i Norge er det vanlig at bilistene gjøres oppmerksom på at her er det verdt å stoppe. Ved rundkjøringen ved Oseberghaugen er det et brunt skilt, men da er man fremme. Ved Slottsfjellmuseet er det også et brunt skilt, men da er man også fremme.

LES OGSÅ: Etter bare tre uker har Lindas kafé allerede fått mange stamkunder

■ Fra E18 mangler det skilt som viser at i Tønsberg er det sykehus og legevakt. Røde Kors skiltene dukker først opp når man nærmer seg de respektive stedene. I utlandet er det vanlig at slike skilt står ved hovedvei/motorvei. Danmark er et godt eksempel.

■ I et svar på en henvendelse fra meg svarer Statens vegvesen den 6.9.16: «Skilting til sykehus fra E18, er ikke praksis i Vestfold. Vi vil dog gjøre oppmerksom på at det i den senere tid er gjort en større omskilting ved Kjelle for å få trafikk til SIV gjennom Frodåstunnelen.»

Når det gjelder skilting fra E18 i Drammen, er det slik vi kan se skiltet med skilt 602 Førstehjelp, og ikke sykehus.

Et spørsmål er da hva slags hjelp man får på et sykehus. Hvorfor tenker de annerledes i Danmark og andre land.
Når man nærmer seg sykehuset i Tønsberg så står dette skiltet sammen med ordet: Sykehus. Det betyr vel at man kanskje får førstehjelp der.

■ Skilting fra gjestehavn/brygge, parkeringsplasser, jernbane, bussholdeplass til for eksempel Slottsfjellet og eller andre attraksjoner er helt fraværende. Det burde være en selvfølge at Tønsberg skilter veien fram til sine kulturhistoriske destinasjoner.

■ Skilt med gatenavn og husnummer er det dårlig med i Tønsberg. Tønsberg som er Norges eldste by, burde ha egne gatenavnsskilt og nummer på husene. Vi har det på kumlokk, så hvorfor ikke på skilt med gatenavn. Det kan bli en attraksjon med særegne skilt. Det er en god markedsføring av den gamle byen.

■ Skilting av spesielle objekt, spesielle bygninger og eiendommer burde være en enkel oppgave.

■ Stiftelsen Gamle Tønsberg har i mange år delt ut de blå bevaringspris skiltene til bygninger eller steder som har tatt vare på stedet/huset og beholdt opprinnelsen. Stiftelsen Gamle Tønsberg skal starte opp en virksomhet der de samme blå skiltene skal benyttes til å skilte spesielle bygninger eller steder. Alt dette for at innbyggere og turister kan lære mer av historien til Norges eldste by.

ARTIKKELFORFATTER: Per Brun

ARTIKKELFORFATTER: Per Brun Foto:

Det er ikke utenkelig at både byens innbyggere og ikke minst tilreisende kunne ha behov for bedre skilting selv om mange har elektroniske løsninger i bil og lomme. Man skal jo ikke bruke telefonen når man kjører bil. Hvorfor er turistnasjoner i Europa så mye bedre på dette enn i gamlelandet?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags