Verden sulter, og vi fryser eller kaster maten

Frittgående kuer i Sveits

Frittgående kuer i Sveits Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg ser med forskrekkelse at verdens rikeste land kaster eller fryser ned tonnevis av mat fordi den ikke er aktuell nok som mat til vår egen befolkning. Vi har med andre ord kommet dit hen at skeive gulrøtter, 1 år gamle ferdigverpede høner, sauer og nyfødte geitekillinger blir kastet fordi det ikke er et marked for denne utmerkede og nærings rike og nærings rette maten. Dette tyder på at vi har tatt noen steg i Norge, bort fra sunn fornuft og mat-vett til et samfunn som består av mennesker som setter profitt, grådighet og giddesløshet i sentrum. Det betyr i klartekst at de fleste av oss tjener for mye og har mistet gangsyn og sunt bondevett. Vi fjerner oss fra felles måltider i hjemmet og så lurer vi i efterkant på hvorfor samfunnet har blitt som det er.

LES OGSÅ: 32 meter kjøledisk, blomster og mer plass: – Nå reåpner denne butikken

3 millioner høner gasses og kastes rett i søppelkverna. Hvis en høne utgjør 4 gode porsjoner mat så ville det tilsvare en middag for 12 millioner mennesker.
Det kastes tonnevis av grønnsaker blant annet for at gulrøttene ikke har den rette formen. EU-direktiv? Ernæringsinnholdet er det samme
.

Per Rosenblad Brun

Per Rosenblad Brun Foto:

Det halshugges nyfødte geitekillinger fordi ingen har bruk for «gutta» da de ikke gir melk. Kjøttet derimot er det vel ingen ting i veien med, men det bryr hverken landbrukets fabrikker eller forbruker seg om.
Vi fryser ned titusener av sauer fordi lam skal brukes til fårikål og sauen påstås å ha annen smak enn lam.
Hvis denne maten kunne vært utnyttet på en fornuftig måte så kunne svært mange få et godt og sundt måltid om de da gidder å tilberede maten selv. Det bør settes i gang noen utviklingstiltak innen landbruket, handelen, helsevesenet og reiselivets mange varianter, slik at disse produktene kan komme på middagsbordet.

Hvis ingen gidder å produsere disse produktene til forbrukere, så er jeg overbevist om at en rekke kommunale eller private institusjoner, Frelsesarmeen, bymisjonen og alle helseinstitusjonene hadde benyttet dette som fullverdig kost til sine gjester og beboere.

Når vi tok med oss gjester på sightseeing på Lanzarote så var et av de faste stoppestedene en restaurant der det ble servert ost, geitekjøtt og selvsagt en kald øl. Når vi kan nyte denne maten i utlandet så burde det være mulig å gjøre det hjemme også.
Så kjære husholdninger. Dere som har fått mer fritid , men så mye mindre tid til å disponere i hjemmet og med familien, ta dere sammen og bruk litt mer tid på kjøkkenet og på fellesmåltider. Det er sosialt og etisk fornuftig.
Hvis det ikke går, kanskje vi kunne bruke bistandsmidler til å produsere mat i Norge og gi den gratis til de mange som bare kan drømmer om et slikt måltid

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags